Даряването на митохондрии или митохондриална заместваща терапия е един от иновативните методи за лечение на безплодието. Тази програма за лечение е приложима за жени над 40-годишна възраст, които са лекували безплодие с ин витро (ин витро оплождане), но процедурата не е имала резултат.

Тези пациенти имат ниска функционална активност на митохондриите, най-важните компоненти на всяка клетка (включително зародишните клетки). Ето защо, донорство на митохондрии, което се използва при лечение на безплодие в клиниката по репродуктовна медицина „Biotexcom“, е възможност за жената да роди дългоочаквано бебе, което ще има генетична връзка с нея и със съпруга си (партньор). Но първо, нека да разгледаме какви са митохондриите, често наричани „клетъчни електроцентрали”, поради способността им да превръщат хранителните молекули в енергия. Митохондриите осигуряват на клетките (включително на яйцеклетките) необходимата енергия за нормално функциониране и се състоят от две мембрани (вътрешни и външни) и съдържат свой собствен наследствен материал под формата на ДНК.

Защо тази процедура е най-подходяща за жени на по-голяма репродуктивна възраст? Защото, за да забременее жената, е необходимо жената да възстанови митохондриите, на първо място на яйцеклетките, чийто брой намалява с възрастта. Ако в женските яйцеклетки няма достатъчно функционално активни митохондрии, тогава е възможно да се превърне в майка с използването на донорство на митохондрии и с помощта на ин витро.

Специялистите намират донор на яйцеклетки с висока функционална митохондриална активност за пациент, който иска да забременее. Здравите митохондрии се вземат от яйцеклетката на донора, интегрират се с клетките на пациента, след което се оплождат със сперматозоиди на съпруга (партньор) ин витро, т.е. “в епруветка”. След това здравият ембрион се прехвърля в матката на жената.

По този начин, митохондриалното дарение е асистирана репродуктивна технология, благодарение на която безплодна жена може успешно да износи и роди здраво бебе!