Коронавирусната криза доведе до това, че много сурогатни деца бяха затворени в клиники на страните на произход на децата, откъдето те трябваше да бъдат предадени на родители, които веднъж се свързаха с тези компании, за да имат бебе. Това обяснява центърът BioTexCom на своята уеб страница.

Тази компания има клиника в Украйна, една от основните европейски страни, която предлага такива услуги, и обяснява, че всички родители могат да не се притесняват, тъй като децата им са добре обгрижвани. От друга страна, единствено поради коронавирусната криза, „разходите за издръжка на дете се намаляват от 50 на 25 евро на ден, тъй като към този момент родителите не могат да ги вземат“.

Снимките, придружаващи информацията, представляват група от медицински сестри, които се грижат за група новородени. ElNacional.cat се опита да се свърже с тази клиника и други, които са в подобни ситуации, но не намери отговор.

Успоредно с това някои от испанските двойки, които дойдоха в Украйна да вземат детето си в една от тези клиники, също изразиха недоволството си от ситуацията, в която се озоваха. От една страна, те бяха хванати в капан, нямали възможност да напуснат държавата, а от другата, съжаляват, че правителството не им е предоставило възможността да улесни завръщането им и получаването на испански паспорт за децата.

От Асоциацията за защита на права на сурогатното майчинство Apingu осъждат, че всеки ден изпращат „електронни писма до правителството, но не получават никакъв отговор“. Украинското правителство удължи карантината до 24 април.

https://www.elnacional.cat/es/salud/coronavirus-bebes-atrapados-clinicas-gestacion-subrogada_489387_102.html