Медицински център BioTexCom предлага на своите пациенти новаторска програма, която дава възможност за забременяване със собствени яйцеклетки на жени над 40 години с ниска стойност на Антимюлеров хормон (АМХ).

Донорство на митохондрии или как то още се нарича митохондриална заместителна терапия е нова прогресивна революция в областта на Асистирани Репродуктивни технологии и борбата срещу безплодието. Тази програма дава на жените над 40 годишна възраст голям шанс да имат дете, което ще има генетична връзка с нея и нейния партньор.

Как е възможно това?

Митохондриите са един от най-важните компоненти на всяка жива клетка, включително и яйцеклетката. С други думи, митохондрия това е енергетическа станция на клетките. Нейната основна задача е да снабдява клетката с жизнена енергия за нормалното функциониране.

На жените с многобройни неуспешни ин витро опити както и на жените в по-голяма репродуктивна възраст, е необходимо да се възстановят митохондриите на яйцеклетките, за успешно забременяване. Присъствието в яйцеклетките на функционално активни митохондрии, увеличава шанса на жената за забременяване. Донорството на митохондриите позволява на хиляди жени, които са загубили надеждата си за зачеване и раждане на здраво бебе, да имат свое дете, използвайки ин витро програма с донорски митохондрии.

За такава процедура е необходим донор на яйцеклетките с висока функционална активност на митохондриите (над 70% ), пациентка (която иска да забременее) и сперма за оплождане. От донорската яйцеклетка се извличат здрави, функционално активни митохондрии и се свързват с яйцеклетките на пациентката. След това, се извършва оплождане със сперматозоиди и трансфер на здрав ембрион в матката на пациентката.