“Неразривното право на жените да станат майка със собствен генетичен материал се е превърнало в реалност”, заяви президентът на Института за живот в Атина. Той добави: “Много сме горди да обявим международната иновация в областта на асистираната репродукция, а сега имаме възможност да направим раждането на дете реалност за жените с няколко неуспешни инвитро опита.”

Междувременно Украйна отдавна въвежда тази международна иновация на своята територия. Уникалната програма за митохондриално дарение на държава от третия свят, както често се нарича, вече се провежда успешно в местните центрове за човешка репродукция.

Процедурата по донорство на митохондрии е следващата стъпка след даряването на яйцеклетки и сурогатното майчинство. Сега жените дори след 40 години имат възможност самостоятелно да износят и родят генетично свое дете. По-рано много хора критикуваха сурогатното майчинство, твърдейки, че това е експлоатация на женското тяло и унижение на честта и достойнството на една жена. При дарението на митохондрии безплодната жена сама износва своето бебе. Донорът само споделя здрави митохондрии, необходими за успешно зачеване. Но дори и тук не всички са доволни от етичната страна на въпроса.

Някои лекари от Великобритания твърдят, че „двете сфери на прилагане на този метод – помощ при зачеване и предпазване от предаване на генетично заболяване – са много различни от морална гледна точка“. И затова те предлагат програмата да се прилага само за сериозни генетични заболявания при пациентите.

Украйна е реши да не се спира само на генетичната причина за бездетието. И успешно използва метода на митохондриално дарение за безплодие при жени над 40 години. Някои европейски лекари смятат, че тази технология също може да увеличи шансовете за инвитро. Украинските ембриолози вече провеждат процедурата митохондриално дарение на пациенти, които са претърпели многобройни неуспешни опити за инвитро.

Припомнете си, че първото „дете от трима родители” е родено в Мексико. Защо първите такива деца се появяват не в Ню Йорк например, а в Мексико Сити и Киев – в страни, от които никой не е очаквал иновационо първенство? Отговорът е прост: защото в Мексико и Украйна това не е забранено, както например в САЩ. Ето защо екип от американски лекари пътува до Мексико, за да провежда такава програма там.

Гръцкият екип от лекари също работи заедно с Испански център по ембриология. Украинските експерти са направили всичко сами. Те разполагат с всичко необходимо – оборудване, легално провеждане на процедури използващи съвременна Асистирана Репродуктивна Технология, и най-важното, високопрофесионални специалисти в областта на ембриологията и гинекологията.

Днес, световната медицинска общност е по-фокусирана върху подпомагането на жени с генетични заболявания, които могат да бъдат предадени на плода или да повлияят на неговото развитие и живот. Украински специалисти, на първо място, използват митохондриално дарение в борбата срещу безплодието и неспособността на жените да износят дете поради митохондриални увреждания (ниска функционална активност).

https://www.bbc.com/news/health-47889387