Алберт Точиловский, собственикът на клиниката по репродуктивната медицина Biotexcom, разказа пред Delo.ua за дизайнерски бебета, подмладяване на организма, раждане на деца в “изкуствена матка”, морални и етични въпроси на репродуктивната медицина и преследване от властите.

Част 1

– Да започнем от бъдещето и след това да се преместим в реалния свят. Моля, разкажете ни за най-интересните тенденции в областта на репродуктивната медицина, какво ще се случи в близко бъдеще и къде тук е мястото на Украйна?

– Репродуктивната медицина е бъдещето на човечеството. Първата тенденция, при която вече се стремят англоезичните страни като Великобритания, САЩ е редактирането на геноми. Всъщност дизайнерско бебе. Вие избирате какъв цвят са косата и очите, какви способности, какви таланти. Китай вече редактира генома и там се роди дете, което е имунизирано срещу ХИВ инфекцията.

Втората голяма тенденция е преминаване към възрастна бременност, за жени на 50-60 години. Сега клиниката Biotexcom вече прави митохондриална трансплантация, други клиники трансплантират клетъчното ядро. По този начин се удължава ефектът на младостта.

Третото и може би най-важното е ектогенезата, способността да се отглежда дете извън човешкото тяло. Просто казано, изкуствена матка. Нещо като фабриките, които всички видяхме във филма «Матрицата». Мисля, че в рамките на 5-7 години ще получим ектогенеза, нашата клиника също работи в тази насока. Не съм сигурен обаче, че Украйна ще позволи нещо подобно, защото Украйна се страхува от всичко. Най-вероятно ектогенезата ще бъде разрешена САЩ и Великобритания. Те имат остър проблем с урбанизацията и само 2% от населението се занимава със земеделие. Това е високоразвито общество, жените правят кариера до 40-45 години, след което искат да имат деца. Сега този въпрос се решава благодарение на емиграцията. В бъдеще мисля, че ще се решава поради ектогенезата и трансплантацията на митохондрии.

Що се отнася до ролята на Украйна… Има една поучителна история с предимплантационна генетична диагноза. Това е изследване на ембриона, преди той да бъде прехвърлен в матката чрез екстракорпорално оплождане, ин витро. Методът всъщност е изобретен в Харков от Юрий Верлински. Заради това срещу него е заведено наказателно дело, той трябваше да замине за САЩ, където веднага получи място като изследовател в Чикаго. Десетилетия по-късно неговите методики създадени тук се завръщат в Украйна, но след като Верлински става известен в САЩ.

На този етап Украйна е лидер в репродуктивната медицина, но не поради технологиите, а поради страничните фактори: даряване на яйцеклетки, защото имаме много възможности за избор; сурогатното майчинство – защото при нас е по-евтино, отколкото в други страни. Ако в бъдеще се прерасне в технология, ще е добре. Ако няма да прерасне, рано или късно всичко ще свърши и други държави ще отглеждат децата в инкубатори.

– Ектогенезата може да предизвика сериозна морална и етична съпротива…

– Знаете какво, едно време Беате Узе всъщност стартира секс индустрията, тя отвори първия в света сексшоп. Естествено, че обществото веднага се възпротиви, тя стана враг номер едно. Тя се е борила с такова възприятие. И тогава секс индустрията започна да носи повече пари отколкото селското стопанство. Сега Беате Узе е уважаван предприемач и обществен деец.

Банковата система също се счита за вредна. Спомнете си как в старата литература упрекваха лихварите, всичко беше полулегално. И сега това е основата на световната икономика.

От 60-те години вкараха в затвора за марихуана, сега това е обещаващ пазар, и става дума за това, кой по-бързо ще я легализира и ще може да печели пари от нея.

След появяването на първите коли, когато се появиха първите жертви на катастрофата, всички медии викаха за железните чудовища, които трябва да бъдат забранени.

Връщайки се към биологията, когато се е появило ин витро, първите „бебета от епруветка“, религиозните страни започнали да крещят, че това е трагедия. След 10-15 години то е легализирано.

Главното, което трябва да осъзнае обществото: ще се сблъснем със сериозна демографска криза и тя трябва да се решава. На световна конференция, посветена на изкуствен интелект Илон Мъск – а той е новатор и има висока чувствителност за случващото се – предсказал демографски колапс през следващите 20 години. Джак Ма напълно го подкрепи, като заявява за намаляване на темповете на растеж на населението в Китай.

На фона на постоянен растеж на населението това изглежда невъзможно, но погледнете ситуацията с големите градове в Индия и Китай. В Пекин ще има 150 милиона души, ако започнат да раждат едно дете в семейство, ще отмине поколение и населението рязко ще намалее. Миграцията няма да реши този проблем. Така че трябва да се насърчава репродуктивната медицина.

– Ако Мъск насочи вниманието си към това, скоро ще се появят новини за безсмъртие.

– Вече в близко бъдеще ще настъпи революция в биологията. Ще живеем по-дълго – дори 300 или 500 години. И значително по-добре. В началото тази технология ще бъде супер скъпа, след това цената ще спадне десетократно. Единственият въпрос е, кой ще бъде първият в тези технологии.

Всъщност цялото бъдеще тук е в биотехнологиите. Автоиндустрията ще спре да носи пари и всички умни хора разбират защо. Тя ще бъде убита от каршеринг. На всеки ъгъл има електрокола, тя се движи сама с автопилот, сама се зарежда. Няма нужда нито от такси, нито от лични коли. Излизате от къщата, качвате детето в колата, го изпращате на училище. Със следващата — сами отивате на работа. С третата отива съпругата, с четвъртата — второто дете в детската градина. След това тези коли взимат други хора. Оказва се, че 10-15 човека могат да ползват една кола. Подобно на Uber, само без разходите на шофьора, без разходите за зареждане с въглеводороди.

Софтуерът, за който се говори толкова много в Украйна, също няма да остане Клондайк за дълго време. Това е аутсорсинг, генериране на код. Вече има програми, които могат да правят това, което прави един програмист.

Затова водещите страни се стремят към биотехнологиите. В близко бъдеще те ще съставляват половината от БВП в много държави. Разбира ли Украйна това, разбират ли нашите чиновници това? Мисля, че не, залогът ни е селското стопанство. Защото има нужда от повече хора, които се ориентират в отрасъл, а не клюкари. Трябва ни, не се страхувам да кажа това, комисията по биотехнологии към Върховната Рада. Тъй като всичко става по-евтино, всичко може да се произведе. Биологията е изключение от правилата.

– Тогава как Украйна се проявява толкова добре в репродукцията, ако такива неща няма? Каква е разликата между нас и други страни от същата Европа?

– Предимството на Украйна е, че тази област не е добре регулирана у нас. Поради това беше възможно да се съберат всички технологии, които по принцип съществуват. Чужденците виждат резултативността ни, в същата Германия това е 15-20%, при нас 60% успех от първия път.

Защо е така? Защото в Германия можете да поставите ембрион на втория ден. И това е погрешно от гледната точка на оцеляването на плода. На втория ден не знаете кой точно ембрион трябва да поставите. Мъжкият фактор например се появява едва на третия ден. За много сперматозоиди е присъща смъртността на ембриона, апоптозата, това е вторият фактор. На петия ден, когато слабите умират, е ясно кой ембрион трябва да бъде поставен. В Германия се смяташе, че това е селекция, че първо трябва да се постави единия, а останалите да бъдат замразени. Като резултат при тях процентът на положителни резултати намаля много.

Във Франция сериозен проблем с даряването на яйцеклетки. Там етичните власти разрешават само некомерсиални дарения. Това означава, че една жена, която иска да роди, трябва да доведе приятелка, която ще й даде яйцеклетката, след което бъдещата майка ще бъде поставена на опашка. Какъв е шансът 40-годишна жена да има 20-годишна приятелка с млади клетки? Малък е, тя води приятелката на своята възраст, в резултат на това някой получава същите зрели яйцеклетки. Резултативността рязко пада към нула.

В резултат на етичните проблеми всички отиват в Испания. Но там е трудно с донори, един донор за шест души. Ембрионите могат да се получат полумъртви.

 

След 10-12 опита европейците идват при нас – и те успяват още от първи път. Казваме, че наистина можете да спестите много пари. Но никой не иска да спестява по отношение на този въпрос

 

– Ситуацията е противоречива: от една страна, всичко е наред по отношение на резултатите, но лошо, защото на хора не им харесва страната?

– Към Украйна има отрицателно отношение още поради фактора на войната. Французите казват уж, направете клиника в цивилизована страна, Алжир или Мароко. Отговарям: това е Африка. И те викат, не сравнявайте нивото. Украйна е на по-ниско ниво. Разбирате ли, за Европа Украйна е по-ниска в сравнение с нивото на африканските страни! И това е трагедия. Трудно е да докажеш марката си. Ние, Biotexcom я доказахме. Те идват при нас, но все още не веднага. Първо 5-15 опита там, после вече ние и всичко става още от първия опит.

– Може би липсва подходяща реклама?

Всички правят реклама – ние, испанците и чехите. Хората обаче не вярват на рекламата. Те се събират, пишат във форумите, гледат към резултативността. Виждат, че я имаме много пъти по-висока успеваемост, и идват при нас. Но страната има много лош имидж. Когато дори говорят за привличане на инвеститор у нас… Да бъдем честни, колко вече има случаи, когато идва бизнесмен, дават му решение на някакъв съд, благодаря, беше много вкусно и ритник в задника. Всеки път идва ново правителство и обещава: това никога повече няма да се повтори. Повече няма да заблуждаваме. Но за 28 години Украйна си спечели имиджа, че винаги заблуждаваме. Между другото, това не са някои условни бандити, това са правителство, органи и прокурори.

– Не обичате прекалено много украински чиновници.

– Заради какво да ги обичам? Не ми харесват, особено не ми харесва прокуратурата, в окупираните територии вече е завела 10 дела срещу мен. Последното въобще е смешно. Заех пари на един мъж, той не ги върна и в съдебна обосновка написаха, че уж съм използвал доверието му, за да му дам пари… Ясно е, че ще се смеят пред съда, но такива случаи принуждават няколко години да се занимаваш с пълни глупости вместо сериозни дела.

Като цяло е много интересно да наблюдаваме Украйна в процеса на глобализация, отворени граници. Киев все още живее добре, обаче останалата част от страната… Виждате ли, държавата убеждава в патриотизма, но младите хора все още я напускат, те стават патриоти в Канада, Португалия, Испания, САЩ. В къщата виси украинският флаг, но те живеят там, там се плащат и данъци. Ако няма да се предприемат стратегически мерки и няма да се изберат областите, които ще развиваме, ни очакват сериозни проблеми.

– За какви мерки става дума?

– Най-важното е да се забрани на правоохранителните органи да се намесват в работата. Сега – и всички това отбелязали – стана много по-лесно. Но ние просто се страхуваме, че това е краткосрочна промоция. Има усещане, че ме правят на глупак. Дойде ново правителство, стана добре, но не за дълго, рано или късно те ще разберат, че е възможно да се отнеме бизнеса. Просто отвикнах да вярвам. Хиляди случаи, които са се случили с моите приятели, с бизнеса и всички са отрицателни. Затова всички се молят настоящата спокойна ситуация да продължи поне година или две, това ще даде шанс на украинското предприемачество.

– Може би са необходими нови закони, които ще помогнат на вашия отрасъл?

Нашите политици много обичат да печелят заради популизма. Виждате ли, имаше случай, те искаха да приемат добър закон за трансплантологията, да спасяват хората. Един депутат излезе и каза, че на всички ще им вземат бъбреците за просрочени задължение. Прекалено много популисти. Умни, мислещи хора, които придвижват страната напред, са в малцинство. След 20 години всички ще се съгласят с това, но днес…

– Един неприятен скандал е свързан с Biotexcom: бившият главен прокурор Юрий Луценко каза, че е изведено украинско дете. Ще коментирате ли?

– Това се случи през 2011 г., 5 години преди да купя клиниката и, честно казано, ние самите все още не сме разбрали ситуацията. Спермата на мъжа – и това беше италианска двойка – дойде в контейнер. Сега това е невъзможно, тъй като при сурогатното майчинство клиентите трябва да направят едно посещение повече, за да предадат материала в нашата стая за събиране на сперма. И тук вече възникват съмнения. Или спермата първоначално не е била негова, или ембриолозите направиха грешка, или при трансфериране на катетър възможно той беше объркан. Според нашите закони, за да признаят родителите, трябва да има генетична връзка с един от тях. В тази ситуация се оказа, че и двамата родители са заварени за детето.

Но. Прокуратурата каза, че това е трафик на хора, въпреки че е очевидно, че в случая говорим само за възможно нарушение на медицинските норми, а не за извършване на престъпления.

Тогава не сме започнали да изясняваме в случая кой е прав, кой е виновен, възстановихме всичките разходи на италианската двойка. Сега, за щастие, възможността за подобни грешки е изключена. Появиха се инкубатори за микроплаки, всеки клиент има своя отделна врата. Между другото, американците все още не използват такива, така че все още имат случаи, когато ембрионът е объркан.

Интервю на Дмитрий Бунецкий, специално за Delo.ua

Източник:
https://delo.ua/business/ukraina-lidiruet-v-reproduktivnoj-medicine-ne-za-358495/