Невъзможността да се роди дете по естествен начин е огромна трагедия и проблем за много двойки по целия свят. Семействата, изправени пред безплодие, харчат много пари и губят години от живота си, за постигане на дългоочаквана бременност. За щастие, днес диагнозата „безплодие“ вече не е присъда и има методи, които ви позволяват да станете родители, дори и в най-безнадеждните случаи.

Митохондриалното дарение е един от тези уникални методи, които позволява на жена която не може да зачене бебето от години да забременее и самостоятелно да износи детето си. Правилната работа на митохондриите в яйцеклетката, а именно тяхната активна функционалност, допринася за успешното зачеване. Следователно, жени, при който тази активност, липсва или е нарушена по една или друга медицниска причина, е необходимо да се присадят здрави донорски митохондрии.

Програмата за донорство на митохондрии включва три основни елемента: донор с нормална здрава митохондрия, яйцеклетка на бъдещата майка и сперматозоид от бащата. Донорските митохондрии позволяват на яйцеклетката на страдащата от безполодие пациентка да работят, така както е необходимо за успешното зачеване.
В същото време не е необходима донорска яйцеклетка, а само митохондрии с висока функционална активност.

Такава програма позволява на жените 40+ да забременеят, които до сега са могли да направят това, ин витро само благодарение на донорска яйцеклетка. Програмата е предназначена и за пациенти, претърпели множество неуспешни ин витро опити. Чрез прилагане на митохондриално донорство шансовете за успешна бременност се увеличават значително. С функционално активните митохондрии е много по-лесно да се постигне желаната бременност.

В Украйна подобна програма се осъществява от специалистите на центъра BioTexCom. С необходимото оборудване, екип от професионални специалисти с международен опит, както и законодателство в областта на асистираната репродуктивна медицина, украинските лекари успешно въвеждат съвременни методи за лечение на безплодие.