Трансплантация на матка е ноу-хау в съвременната медицина. Към днешна дата в света са извършени 73 операции за трансплантация на този орган на жени, които мечтаят да износят и родят дете, но нямат такава възможност.

За да разберем защо сравняваме трансплантацията на матка със сурогатното майчинство, трябва да отговорим на въпроса кой използва и двете услуги. Като правило това са бездетни семейни двойки, при които жената не може да роди дете. И най-често тази причина се крие в претърпената операция за отстраняване на матката или вродени аномалии в развитието на матката. Ако такава двойка иска да има деца, тя има две възможности: трансплантация на матка или сурогатно майчинство. В тази статия ще разгледаме предимствата и характеристиките на всяка от тези услуги.

Цена
Трансплантацията на матка е сложна и следователно скъпа операция. Цената й е 60 хиляди евро, докато разходите не се покриват от здравна застраховка, тъй като операцията не се счита за жизненоважна. В някои случаи, например в Германия, операцията се одобрява от специална етична комисия. Тоест от голям брой жени одобряват само няколко.
Сурогатното майчинство също не е евтино удоволствие. Специалист от Biotexcom каза, че в Украйна тази услуга струва за двойката около $ 60-70 хиляди. Това включва възнаграждение на сурогатната майка, процедурата за трансфериране на биологичен материал в утробата на жената, медицинска подкрепа, която жената получава през цялата бременност, раждане, всички необходими тестове и придружаваща документация след раждането на дете, транспортни разходи и др.

По този начин и двете услуги са доста скъпи и цената им е приблизително еднаква.

Достъпност
Не всички страни допускат сурогатно майчинство. Сред страните, в които тази услуга е законна са САЩ и Украйна. В същото време в САЩ цената на услугата е няколко пъти по-висока. Ето защо чужди двойки се стичат в Украйна от цял свят в търсене на сурогатна майка за бъдещото си бебе.
Трансплантацията на матка се извършва във всички страни, разликата е само в цената. Но операцията има редица ограничения. Например трансплантацията се извършва само до 38-годишна възраст, докато по-възрастните двойки също могат да използват услугата сурогатно майчинство. Също така, по време на глобалната пандемия на коронавирус, която буквално парализира всички сфери на живота, планираните операции по трансплантация на матка бяха временно преустановени. Докато децата по програмата „Сурогатно майчинство“ продължават да се раждат.
Например в периода от март до юли месец се родиха 46 бебета по програмата „Сурогатно майчинство“ на Biotexcom, които бяха много чакани от родителите си от Испания, Аржентина, Холандия, Германия и други страни. По време на блокирането, когато полетите бяха отменени и чуждестранните родители не можаха да дойдат в Украйна, децата бяха настанени в хотел „Венеция“ в Киев, където получиха подходящи грижи и наблюдаваха здравето им. В очакване на лична среща, майки и татковци общуваха с децата си чрез Skype. Украинските дипломати и омбудсманът положиха всички усилия, за да могат родителите да видят и приберат децата си възможно най-скоро. Така 46 щастливи семейства в края на карантината успяха да стигнат до Украйна и да се върнат у дома с бебетата си, които в буквалния смисъл на думата станаха „дългоочаквани“ за тях.

Подводните камъни
Ако говорим за трансплантация на матка, тогава, за съжаление, скъпата операция не е 100% гаранция, че жената ще може да роди дете след операцията. Първо, при трансплантация на чужд орган, винаги съществува риск от неговото отхвърляне. На второ място, както всяка операция, и тази може да има своите усложнения. От 73-те жени, на които е трансплантирана матката, само 21 са успели да раждат. Тоест едно семейство може да плати много пари, но да не постигне желания резултат – жената все пак няма да може да износи и роди детето.
Съвременните технологии и системата за подбор на жени за сурогатно майчинство дава почти 100% положителен резултат.
Системата за подбор на жени също е гаранция за положителен резултат. Както каза Ксения, експерт по подбора и подкрепата на сурогатни майки в Украйна, не всички жени могат да участват в програмата. При избора се отчита състоянието на здравето, възрастта, теглото и други параметри, които позволяват да се роди здраво бебе без вреда за здравето на жената и с гаранция за успешно раждане в 100% от случаите.