Сурогатното майчинство раздели света на два лагера – “за” и “против”. Сурогатният произход е забранен от местното законодателство, например в Германия, Австрия, Норвегия,България и Испания. В страни като Австралия, Великобритания, Дания, Израел, Швеция, Канада и Холандия, ембрионът е позволено да се носят на безплодната двойка, но без финансови услуги за сурогатно майчинство. Всички видове асистирани репродуктивни технологии са разрешени в Украйна. Чуждестранни двойки, изправени пред диагноза на безплодие, активно използват такива процедури като даряване на яйца и сурогатно майчинство в Украйна. Според неофициална статистика всеки месец около 2 хиляди двойки оставят само украинската столица с дете, родено с помощта на заместваща майка.

Някои двойки не изоставят факта, че една с жена носи детето си несвързано. Други, напротив – опитайте всичко възможно да потискате такава истина и дори да имитирате бременност, като използвате фалшива бременна корема. Известно е, че бременните жени имат право на отпуск по майчинство преди и след раждането. И какво да кажем за тези жени, които са получили дете от сурогатна майка?

Законодателството на ЕС не съдържа правила, които да задължават европейските държави да предоставят на жени, които са ползвали услугите на заместваща се майка, на законно отпуск по майчинство.

На практика след раждането жената трябва да напусне грижи за децата, най-вече, за да се грижи за новородено бебе, и второ – за да се избегнат възможните рискове, свързани със здравето на жените (с появата на бременност и раждане).

С течение на времето и много популярни програми за сурогатно майчинство са разработени, че жените, които използват услугите на сурогатна майка, необходими напуснат колкото жените, които стават майки в по естествен образ. Освен това, дори ако една жена не е родила дете, тя трябва да се грижи за новороденото от първите дни от живота си. Това е същото като след естествения акт на предаване. Добро правило – родителите на деца, които са родени чрез сурогатна майка, не винаги се нуждае от отпуск по майчинство преди раждането на детето, но то е необходимо за тях след раждането.

Поради това, Съдът на Европейския съюз се проведе следното: “Директива за бременни работнички: по отношение на настоящата директива, Съдът намира, че работеща жена, която като майка, на дилъра в операцията, родила бебе чрез споразумение на сурогатното майчинство не е в обхвата на от настоящата директива, а държавите-членки не са длъжни да предоставят на този служител право на отпуск по майчинство съгласно настоящата директива. Причината за това е, че целта на отпуска по майчинство, предвиден в член 8 от директивата е да се защити здравето на майката на детето в особено уязвимо положение, свързано с бременността й. Тази защита се отнася само за периода след “бременност и раждане”. По този начин прилагането на настоящата директива предполага, че работничка, която има право на такъв отпуск, е бременна и е родила дете. Съдът обаче твърди, че настоящата директива предвижда минимални стандарти за защита на бременните работнички. Следователно държавите-членки могат свободно да прилагат по-благоприятни разпоредби, които да обхващат и въвеждането в експлоатация на майки, които са имали дете чрез механизма за сурогатна майчинство. ”

Както показва практиката, не само жените се нуждаят от отпуск по майчинство. Мъжете могат да използват тази прерогатива. По този начин принц Уилям отнема отпуск по майчинство със съпругата си Катрин. Той отказва да работи в продължение на шест седмици, за да насочи цялото си внимание към жена си и детето.