Аменорея – потиснато менструация.

Андрогенът е преобладаващо мъжки стероиден хормон.

Андролог – един от неуспехите на мъжката плодовитост.

Антитяло – разтворими гликопротеини, присъстващи в кръвния серум на междуклетъчната лимфа; или да присъства в клетъчната мембрана, която разпознава и свързва антигени.

Вътрешно превръзка – терминът се отнася до торене, което се случва извън тялото, в лабораторна чиния вместо женски фалопиеви тръби. IVF включва стимулация на яйчниците, извличането освобождават яйца, оплодени яйца, ембриони растат в лабораторията и след имплантиране на ембрионите в матката на жената.

Спомагателното възпроизвеждане е изкуствено осеменяване.

Биопсия – отстраняване на телесните тъкани чрез резекция или пункция с помощта на игла за микроскопско, биохимично и микробиологично изследване.

Бластоцист – етап на развитие на ембриона, която настъпва след около пет дни след оплождане, когато ембрионът се състои от два различни типа клетки (тези, които образуват плацентата и тези, които ще образуват плодове) и централната кухина. След ин витро ембрионите се оставят да достигнат до стадий на бластоцист преди прехвърляне на матката, а не за прехвърляне на втория или третия ден.

Шийка – отваряне в матката. Шийка – пръстен от плат на върха на влагалището, предназначени за събиране на сперма (от цервикалната слуз), които след това се освобождава в матката. Гледането на промените в цервикалната слуз ще ви помогне да откриете признаци на плодородие.

Хромозомата е организирана структура на ДНК и протеин, открити в клетките. Това е единственото парче спирална ДНК, съдържаща много гени, регулаторни елементи и други нуклеотидни последователности. Хромозомите съдържат и свързани с ДНК протеини, които служат за опаковане на ДНК и контролиране на нейните функции. По правило човек има 23 двойки хромозоми.

Хроматизмът е отклонение от нормалния брой хромозоми или структурни промени в някои хромозоми. Честотата се увеличава с възрастта на родителите (от 35 години на 1-2%, от 43 години на 9%)

Жълтото тяло на яйчниците е временна кръвна жлеза в женското тяло, която се появява след овулацията и развива прогестерон.

ДНК – дезоксирибонуклеинова киселина е един от два вида нуклеинова киселина, която съдържа генетични инструкции, използвани в развитието и функционирането на всички известни живи организми (с изключение на РНК вируси). ДНК сегменти, които носят тази генетична информация се наричат гени, но други ДНК последователности имат структурна цел или са включени в регулирането на използването на тази генетична информация. Наред с РНК и протеините ДНК е една от трите основни макромолекули, които са необходими за всички известни форми на живот.

Ductus deferens – индукция на сперматозоиди.

Изборът на яйцето е абсорбцията на фоликуларната течност с яйцето; и изкуствено осеменяване до 12 за интервенция.

Еякулацията е изхвърлянето на спермата.

Ембрионът е термин, който описва времето от оплождането на яйце до осмата седмица от бременността.

Периодът на ембриона е до 8 седмици след зачеването и зачеването.

За трансфер на ембриони – поставяне на яйца, които се оплождат извън матката в матката или фалопиевите тръби на жената след IVF.

Ембриопатия – неуспех при развитието на ембриона.

Ендокринология – един от най-младите и най-проспериращите отрасли на медицината, при лечението на заболявания, свързани с нарушения в ендокринната система.

Ендометриозата е заболяване, характеризиращо се с ендометриална тъкан близо до яйцеклетката.

Ендометриумът е вътрешната мембрана на матката на бозайника.

Епидидим е част от мъжката репродуктивна система и присъства във всички мъжки амниоти. Това е тесен, плътно навита тръба, свързваща еферентните канали от задната част на всеки тестис на тестисите.

Торене ин витро – отнася се за торене, която се провежда извън тялото, вместо в лабораторна чиния женски фалопиевата тръба. IVF включва стимулиране на яйчниците, извличане на яйца, оплодените яйцеклетки, ембриони растат в лабораторията и след имплантиране на ембрионите в матката на жената да се развива по естествен път.

Фертилитетът е естествената способност да даваш живот. Като мярка “степен на плодовитост” е броят на децата, родени от двойка, лице или население.

Ембрионът е термин, който описва времето от оплождането на яйце до осмата седмица от бременността.

Фоликулът е пълна с течност торбичка в яйчника, която съдържа яйца.

Билков качествена поддръжка на FSH / EQQ – билков подкрепа, за да се подобри качеството на яйцата се състои от балансиран микс от билки, които помагат за подобряване на качеството на яйцата при жените от всички възрасти. Лечението повишава кръвоснабдяването около яйчника и го отоплява, така че да може да произвежда напълно узрели яйца с високо качество. Тази билкова поддържаща терапия се препоръчва за подобряване на качеството на яйцата за естествено импрегниране или за лечение на IUI или IVF.

Гамет – зародишната клетка.

GIFT – Gamete Intra Fallopian Transfer, IVF метод, който се използва само ако жената има здрави тръби.

Гонадотропните хормони са хормони, секретирани от предната част на хипофизата; стимулиране на половите жлези и контрол на репродуктивната функция на тялото. Основните гонадотропини са фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормони.

Спомагателни инкубиране – микрохирургична процедура 5pt, в която фетален залепващи частично разрушена механично или химично, което улеснява изтеглянето на ембриона и имплантирането на залепващи. Това увеличава шансовете за забременяване от жени над 39-годишна възраст.

HCG е човешки хорион гонадотропин.

Семеники са мъжката сексуална жлеза.

Хормонът е химическо вещество, което преминава през кръвта и носи сигнал от една част на тялото в друга.

Хормоните в женския цикъл:

  • Фоликулостимулиращият хормон (FSH) е репродуктивен хормон, който стимулира производството на сперматозоиди при хора; при жена FSH стимулира растежа на яйчниковия фоликул и производството на яйца, необходими за овулация. Тъй като фоликулът расте, освобождава инхибин, който спира производството на FSH.
  • ЛГ-лутеинизиращият хормон – причинява овулация.
  • Естрогенът е един от двата основни женски полови хормона, отговорни за стимулирането на растежа на женската репродуктивна система. През първата половина на менструалния цикъл този хормон стимулира стената на матката, която богато се снабдява с кръв.
  • Прогестеронът е важен овариален хормон, който обикновено се секретира след овулация и по време на бременност. Прогестеронът причинява удебеляване на лигавицата на матката, така че може да се направи имплантиране на оплодено яйце.

Хормонална терапия – хормонална регулация с помощта на медицината.

Интрацитоплазменото инжектиране на сперматозоиди е процедура за оплождане ин витро, при което едно сперма се инжектира директно в яйцеклетката.

Безплодието – определено от Световната здравна организация (СЗО) като невъзможността да се зачене след една година без предпазни средства, ранно полово сношение или неспособност да се износи плода до термин. Определяне на безплодие се свежда до шест месеца: жени над 35 години жените с болезнени периоди, нередовни цикли, тазова възпалителна болест и спонтанни аборти и двойки, които знаят, че партньора ниското ниво на сперматозоиди.

Инсеминация – това умишлено въвеждане на сперматозоиди в матката на бозайник яйцепровода или яйцевидна (снасящи яйца) на животното, за целите на импрегниране женски за разплод. Осеменяване обикновено се случва по време на или в резултат на полов акт между мъж и една жена, когато един мъж еякулира сперма в женската полова система, но може да се появи по начини, които не са свързани с полов акт