За първи път човешки коронавирус, причинен от SARS-CoV, е обявен за патогенен през 2002 г., въпреки че по това време болестта все още не се наричаше коронавирус. Сега светът страда много от нова форма на коронавирус SARS-CoV-2.

COVID-19 засяга мъжете повече от жените в сравнение с първоначалната си форма. SARS-CoV-2 може да съществува при хора по-дълго от SARS-CoV. Клиничните характеристики са подобни на SARS. Но и мъжката репродуктивна система остана без милост. Доказано е, че мъжката репродуктивна система е много податлива на вируси. Например тези вируси вече са допринесли за: MUMPS, ZIKA, Hepatitis B virus (HBV), Hepatitis C Virus (HCV), Human Immunodeficiency Virus (HIV), Human papillomavirus (HPV), Herpes, EBOLA.

По време на яростта на вируса достъпът до мъжкия генитален тракт става по-отворен. Постоянната висока температура може да има пагубен ефект върху кръвно-тестикуларната бариера, като я уврежда и пропуска различни макромолекулни вещества в тестисите.
Това проучване има за цел да определи ефекта на SARS-CoV-2 върху фертилитета при мъжете. Изследванията са извършени върху тестисите и придатъците на тестисите на починалите от COVID-19, както и върху материала за възстановяване на стационарни пациенти. За пробите бяха извършени хистопатологични изследвания и имунохистохимия.
Всички изследвани мъже никога не са страдали от безплодие и не са били лекувани от него. Пробите от сперма бяха тествани за параметри и имунни фактори.

Проби от тестисите и придатъците на починалия показват наличие на интерстициален оток, хиперемия, червени кръвни клетки в ексудата и придатъците на тестисите, изтъняване на семенните каналчета. Също така броят на апоптотичните клетки беше висок в семенните каналчета с масивно унищожаване на сперматозоидите. Установени са повишени концентрации на CD3 + и CD68 + в интерстициалните клетки на тестикуларната тъкан и наличието на IgG в семенните каналчета.

Що се отнася до стационарните пациенти: спермата им показа олигозооспермия и значително увеличение на левкоцити. Освен това е установена намалена концентрация на сперма.

По този начин успяхме да наблюдаваме нарушение на образуването на сперматозоиди, което отчасти може да се обясни с резултата от повишения имунен отговор от тестисите. Освен това при някои пациенти с COVID-19 може да се наблюдава автоимунно възпаление на тестисите.

Това проучване първо показва силен ефект на SARS-CoV-2 върху мъжката репродуктивна система под формата на нарушена сперматогенеза с нисък брой сперматозоиди, възпалителни реакции в тестисите и придатъците и променени маркери на семенния имунитет, показващи нарушен имунитет поради заболяване COVID-19.

Нарушената сперматогенеза в тялото на мъж и забавеното узряване на сперматозоидите при пациенти с COVID-19 може да са резултат от имунен отговор в тестисите и придатъци при пациенти с COVID-19, тези фактори са жизненоважни и определящи за здравословен мъжки фертилитет, което изисква допълнителни грижи и подкрепа при мъжете, инфицирани с SARS-CoV-2 и свидетелства увеличаване на мъжкото безплодие като последици.

Това проучване беше подкрепено от Министерството на науката и технологиите на Китайската народна република (Ministry of Science and Technology of China Plan), План за наука и технологии на провинция Хубей (Hubei Science and Technology Plan), Националната ключова програма за изследвания и развитие на Китай (National Key Research and Development Program of China), Университет за наука и технологии в Хуаджоу ( HUST COVID-19 Rapid Response Call), Китай и Националната фондация за естествени науки на Китай (China and National Natural Science Foundation of China).

PDF