Британска двойка от северен Лондон, която живя в Украйна в продължение на седем седмици, за да има бебе от сурогатна майка, успя да се върне у дома, след като осигури спешно документи за пътуването на сина си.

Бен Гарат и съпругата му Алис се преместиха в Киев в края на декември след раждането на бебето Рафаел.

Въпреки че Министерството на външните работи призова британците незабавно да напуснат Украйна на 11 февруари, двойката остана.

Беше „огромно облекчение“ да пристигна у дома в Килбърн във вторник, каза г-н Гарат.

Двойката трябваше да представи доказателство за британското гражданство на сина си, за да получи документ за спешно пътуване, по-спешна алтернатива на паспорта.

През уикенда г-н Гарат каза, че положението на семейството „става разочароващо, защото правителството на Обединеното кралство ни казва да напуснем страната… а все още нямаме документа, от който се нуждаем“.

Бен Гарат каза през уикенда, че е „разочароващо“ да се наложи да чакам документи за пътуване на фона на кризата.

Тогава той каза, че е бил помолен да присъства на двучасово интервю в паспортната служба в Киев в сряда, което го е притеснило на фона на спешните предупреждения от правителства по света, които им казват „искаме да напуснете“.

„Страхотно е да си вкъщи“, каза г-н Гарат, който работи в Лондонската североизточна железница.

„Огромно облекчение е, като се има предвид ситуацията с Русия, да бъдем далеч от това.”

„И също така е страхотно да сме близо до нашето семейство и приятели – всички баби и дядовци на Рафи бяха в къщата ни, когато се върнахме, играейки с него.“

Рафаел е роден благодарение на „много различни закони за сурогатно майчинство“ в Украйна, които позволяват по-бърз процес на IVF и сурогатно майчинство, каза г-н Гарат.

https://www.bbc.com/news/uk-england-london-60423339