Във втората част на интервюто за Delo.ua Алберт Точиловски, собственикът на клиниката по репродуктивната медицина Biotexcom, говори за това как се търсят сурогатните майки, колко струва и защо не трябва да се страхувате от съобщения за даряване на яйцеклетки в маршрутката.

Моля, кажете ми как търсите сурогатните майки и донори на яйцеклетки?

В Украйна работят специални посреднически компании. Често това са същите компании, които се занимават с подбора на персонал. Те правят реклама в областта на сурогатството и даряването на яйцеклетки. Това всъщност е най-сериозният въпрос. Biotexcom няма проблем с клиентите, имаме 99% чужденци в списъка на чакащи, изключително трудно е да включим хората от Украйна в него. И всичко това е работа върху имиджа, който постигнахме чрез ефективност, заемайки преди това около 90% от пазара. Сега, разбира се, репродукцията е на мода, в страната се появиха около 50-70 клиники, но ние все още сме водещи и задаваме тенденции.

Голяма конкуренция за даряване на яйцеклетки. Украйна предприема само първите стъпки, но ние вече сме лидери в Италия и мисля, че и други страни ще дойдат масово при нас. Но в индустрията има конкуренция от страни като Испания, Чехия, Кипър и Словакия. Особено последните – в Бърно има повече клиники за донорство, отколкото в Киев като цяло. Много е трудно да вземем клиенти от специалисти с 30-годишна история, но се справяме. И светът вижда, че Украйна показва добри резултати в репродукцията. Жалко е, че други отрасли – например онкологията – умират. Качеството на медицинските услуги не се повишава. Дори нашите висши управляващи, парламентаристи, служители, не вярват в украинския медицински сектор, така че си представете колко е трудно да убедите чужденците да повярват.

Необходимо е да се развие медицински туризъм. Например, репродуктологията скочи тук, Турция и Беларус са много добри в трансплантологията.

Biotexcom има име и имидж, може би можете да станете двигател в другите медицински сектори и да отворите вратите на Украйна за медицински туризъм?

След като прокуратурата в окупираните територии реши да поеме бизнеса ми, започнахме да разпространяваме своите разработки. Сега се занимаваме в това число и със стволови клетки и ще отворим в Лайпциг европейски биотехнологичен център. Вече сме закупили сграда, ще бъде голяма компания.

Разбирате ли, много е страшно да се работи тук, особено след като се опитаха седем пъти да ме вкарат в затвора. Обвиненията бяха, че са изведени хиляди украински бебета, правеха справки в други страни, но навсякъде получаваха отговори, че децата имат генетична връзка със чуждестраните си родители. Такъв шум често се вдига, за да оправдае алчността им, те просто искаха да вземат ресурса, но се получи така че успяха да влошат имиджа на украинската медицина пред европейските страни. Тогава разбраха, че имаме представителства във всички страни на Европа, и ако те отнемат бизнеса, ще получат една празна сграда, хората няма да ходят на работа. Тогава имаха желание да ме направят мениджър и да разделят печалбата 50 на 50. Но за това беше необходимо да ме вкарат в затвора, за да получат лост на влияние. Обикновено прокуратурата успява да направи това, но срещнаха сериозна съпротива, присъединиха се много обществени организации, така че съдът поиска освобождаване под гаранция, а не затвор. Написахме заявление за преследване до Държавното бюро за разследване, изпратихме документи, но всичко се връща, покриват се.

Слава Богу, дойде друга власт и стана по-лесно, натиска намаля. Така че ние използвахме шанса и изграждаме център за лечение на инсулт със стволови клетки в Киев. Нека да видим, как ще се развие всичко това, 90% от случващото се в страната зависи от политическата ситуация. Ако това, което новото правителство декларира се изпълни, има шанс за развитие. Ако не, ние ще загинем, като много други страни, поради глобализацията.

Глобализацията е ескалатор. Той се движи надолу, трябва да тичаш нагоре. Ако спреш, ще бъдеш отнесен.

Освен това светът се развива толкова бързо, че дори аз се плаша. Всеки ден излиза нещо ново. И всички се опитват. Досега Украйна, подобно на Русия, са спрели в този процес. Северните съседи мислят, че ще оцелеят за сметка на въглеводороди, а ние за сметка на селското стопанство. Но без модернизация умираме, неправилно е да паразитираш на земята. Знаете ли, Ахмед Заки Ямани, той е бил министърът на нефта и минералните ресурси в Саудитска Арабия, е казал: ерата на петрола няма да свърши, защото ще ни свърши петрол, точно както каменната ера не е свършила, защото светът е изчерпал камъните. Следователно, ние трябва да вървим напред, трябва да се движим, да – ще правим грешки, не трябва да се страхуваме от тях. Ще има морални въпроси – трябва да работим с тях.

Всъщност те вече са възникнали – спомнете си за китайските генетично модифицирани деца Лулу и Нана, които Хе Джиангкуи е създал.

Ето защо е необходимо да се събират кръгли маси и да се обсъждат тези въпроси. И не се страхувайте от недоверието на обществото. Обществото в 90% от случаите взема грешни решения. Обществото разбира какво се е случило, когато са минали 30 години и не можеш да достигнеш никого. Тук имаме приказливи депутати, които говорят за собствената си автомобилна индустрия, и това е в момент, когато световноизвестните в бизнеса изчезват. “Rolls Royce” фалира, продадоха я, Бентли фалира, Volvo фалира. Японските магнати са изпаднали в паника, но какво да кажем за това, европейските гиганти като BMW или Mercedes не разбират на къде да се движат, защото зад държавите с оборот от трилиона долара поради новите технологии има нови, силни тенденции. Кой има нужда от ”Москвич“ в такъв свят?

Новите сфери, които сега се появяват, са шанс за битка. Но за съжаление те се възприемат от нас предпазливо. Но напразно, ни можем да се конкурираме в биологията.

За да подсилите думите си – какъв е процентът на „бебета в епруветка“ в Европа?

През 70-те години, когато всичко започна, казаха, че това ще бъде незначително количество. Както и при мобилната телефония, всички големи прогнози заявяваха, че моблините телефони са много скъпи, че само сто хиляди души ще имат скъпи телефони, но днес какво имаме като факт? Всеки има джобен компютър в джоба си. Така е и с ин витрото. Сега в Европа, според статистиката, всяко десето дете е „ин витро“. Експертите казват, че до 30-40 години това ще бъде всеки трети. Защо? Тъй като качеството на мъжката сперма спада, според официалната статистика на Световната здравна организация. Защото по-рано на 18-годишна възраст се е смятало за нормално да имат три деца, а сега жените започват да мислят за деца след 40 години. Не става без ин витро. Вижте, в Европа човек до 13-и клас учи в гимназия, след това в университет, после прави кариера и след това край на репродуктивната възраст. Но продължителността на живота расте. Пушкин е написал, че старец на 30 години е влязъл в лицея. Майката на Жулиета е била на 28 години. Сега момичетата на 28 приключват с ходенето по дискотеки. Средната продължителност на живота е 70 години. Следователно репродуктивната медицина ще се развива, броят на програмите ще се увеличава, а медицинският туризъм в тази област също ще се развива.

Нека да се върнем за момент към търсенето на донори и сурогатни майки. Сега обявите за покупка на яйцeклетки има дори в крайградските автобуси, това нормална ситуация ли е?

Тук имам специално отношение. Вижте, това са посредници. Посредниците искат да печелят пари. Аз нямам нищо против тях. Когато се открива малък бизнес, той не може да построи завод, не може да инвестира много пари. Тези хора са вербовчици, начинаещи бизнесмени, които създават начален капитал. Ограничаването им би било глупаво. Казват, отидете директно в клиниката, не е необходим посредник, нека да премахнем това звено – това не е правилно. По-добре е, ако клиниката печели по-малко, но така се подкрепя малкия бизнес. Може би, обявите са прекалено крещящи…

Предлагат на майките половин милион, това е сериозна сума за селските жители.

Цените вече са се повишили. Всички клиники плащат повече от половин милион. За даряване на яйцеклетки цената достига 40 хиляди, защото има определен недостиг на донори. Сурогатните майки също идват няколко пъти, ние имаме жена, нашата рекордьорка, износила дете четири пъти. И това не е предел, британката Карол Хърлок е родила 15 деца, последното на 48 години и се готви да продължи. И това е нормално, биологически тя може да износи дете и на 60, и на 70, главното е качеството на яйцеклетките да е добро.

Що се отнася до жените от селата … вижте, тя е от провинцията, вече е раждала, понякога 3-4 деца. Няма съпруг, защото няма достатъчно мъже, добавяме и тези които обичат да си пиват. В Киев мъжете се държат в ръце, защото живота е на бързи обороти. Но в провинцията няма работа, няма с какво да се занимавате. И тъй като не можем да създадем работни места в регионите, дори не ги обвинявам. А заплатата на такава жена е половината от официалната заплата, която е 4000 гривни (150 €). За тези 2000 гривни е експлоатирана, опитайте се да нахраните семейството си с тези пари, дори ако има някаква помощна ферма. Дори и тя да плете, или да прави нещо друго – машините го правят по-бързо и по-евтино. А сурогатството и даряването на яйцеклетки е високо платена работа. Да не говорим, че това са свети дела, ражда се нов живот, това е красиво и полезно.

Като цяло легализацията е изключително полезен инструмент. Аз съм либерален във възгледите си и дори подкрепям легализацията на проституцията. В страните където съществува, има по-малко болести предавани по полов път, по-ниски нива на СПИН защото индустрията се контролира от държавата, а не от бандити.

И когато всичко е незаконно, се оказва, че държавата сама изгражда корупция, обяснявайки това с морални позиции.

Разбира се, в тази индустрия най-лошото, което плаши всички, е детската смъртност. Но извинете, едно дете може да умре както в сурогатна майка, така и при обикновени раждания, всичко зависи от много фактори. Освен това, според статистиката на СЗО, коефициентът на смъртност при раждане в Украйна е най-ниският сред всички популярни сурогатни области (Грузия, Кения, Нигерия).

Как могат да бъдат избегнати?

Грешки винаги ще има. Лекарите правят грешки, но не можете да въведете смъртното наказание за това, в противен случай ще се появят повече такива проблеми, например специалистът просто ще му треперят ръцете, докато премахва апендикса. Разбира се, цената на тези грешки е живот. Следователно отговорността е по-висока. Наказания, повярвайте на моя опит, е необходимо да се правят не със забрани, а с пари.

Бих въвел акциз за сурогатното майчинство. Клиниките, които провеждат програмата, плащат 100 хиляди гривни за всяка бланка на документа, потвърждаващ генетичното родство. Клиниката купува 50 от тези формуляри, ако нещо се случи, те се анулират.

И човек разбира: необходимо е да се следват медицинските и правни протоколи, не можете да се движите по краткия път, защото залогът е 5 милиона гривни. Тук сте спестили пет хиляди, а там сте загубили пет милиона. Икономическата целесъобразност да направите всичко по-евтино изчезва.

Разбира се, сурогатните майки не са длъжни да плащат. Донорите на яйцеклетки не трябва да плащат, те са бедни жени. И ние, като представители на гилдията, сме длъжни да плащаме определена сума за всеки сертификат. Нека тези пари отиват за медицински цели, например за лечение на безплодие при нашите жени и за частично плащане на ин витро процедури.

Друг плюс на това решение е, че това са строги форми на отчетност. Той е регистриран на клиниката, никой нищо не може да фалшифицира, ръководителят на клиниката му поставя печат, обажда се до службата за регистрация. Това е гаранция, че никой няма да запише генетично родство с украинско дете.

Ако това предложение срещне интерес от нашия елит, трябва да се организира кръгла маса, да се обсъди проблема. Тогава въпросът за това, какви ползи носят репродуктивните клиники, няма да бъде повдиган: ето я ползата, държавата печели милиони.

Разкажете ни каква трябва да бъде сурогатна майка?

На първо място трябва да бъде здрава, на второ – желателно е да няма лоши навици. Тестваме жените за алкохол, наркотици, цигари, правим тестове. Предвидили сме бонуси – ако жената изпълнява стриктно договора по време на бремеността, получава допълнителни средства. Можем да влияем само с пари, нямаме камшик.

От какви страни идват при вас? Споменахте Италия, Германия, Франция, кои други?

Ще се изненадате, но сега дори от Индия идват, което е Меката на сурогатството. Позволено е да се прави само за граждани на Индия, за чужденците е забранено. И няколко центъра фалираха. Мисля, че до 2030-та година ще получим около една трета от индийските клиенти.

Колко струват програмите за сурогатство?

Цените в Украйна варират от 30 до 70 хиляди долара, в зависимост от пакета, който включва посрещане,настаняване, храна и плащане за сурогатна майка. Двойките могат да останат тук 2-3 месеца. Случва се плащането на сурогатна майка да е малка част от пакета. Медицинските услуги са много скъпи, даваме гаранция, задаваме тенденцията. Програмата за сурогатно майчинство, е по-скъпа от ин витро разбира се, тъй като яйцеклетките на биологичната майка се стимулират отделно, и отделно на сурогатната майка, която ще роди плода. Следователно програмите са скъпи, но не е възможно да се намалят цените, освен ако не се премахнат допълнителните услуги. В същото време в САЩ цената на подобни програми достига 300 хиляди долара.

Защо хората избират сурогатното майчинство, а не ин витро?

Въпросът е в медицински показания. При синдрома на Рокитански, жената се ражда без матка. Понякога се случва да се отстранява матката. Случва се и това, и се случва вече по-често – че антителата пречат на способността да се износи плода. Ако тялото ви пречи или не може да износите плода, имате нужда от заместител. Ясно е, че ако има възможност за ин витро, по-добре е да я използвате.

Кажете ни, как протича процесът на сурогатство?

На първо място, единият от родителите трябва да бъде в генетична връзка с нероденото дете. Яйцеклетките на жената се стимулират, тя приема противозачатъчни. Сурогатната майка също приема противозачатъчни, така че циклите да бъдат синхронизирани. След това започва стимулацията, пункцията за извличане на яйцеклетките, мъжът дава сперма, яйцеклетката се опложда. Правят се ембриони, стимулира се и сурогатната майка, прави се трансфер на вече оплодената яйцеклетка. След това тя приема лекарства още 3 месеца, защото е със чужд месечен цикъл.

Когато се роди детето, се взема удостоверението от родилното, после потвърждава генетичната връзка в независима лаборатория, сурогатната майка нотариално се отказва от детето и службата по вписванията регистрира детето на чуждестраните родители. След това следва посолството, те проверяват генетичната връзката. Клиенти от много страни са принудени да останат в Украйна 2-3 месеца след раждането на детето, тъй като посолствата издават документи само след пълна и щателна проверка на всеки отделен случай.

Като човек с голям опит дайте съвет на бъдещите майки?

Знаете ли, опитът е толкова различен … На първо място – не се страхувайте. Изберете добра клиника, прочетете в Интернет за специалисти, които ще направят раждането. В Украйна има много съвестни акушер-гинеколози. Може би основното, което трябва да запомните е, че е по-добре да не отлагате с децата. До 30 все още можете да се дърпате, но след това момичета, съветвам всички: не отлагайте! Разбирам, че съвременният живот ви кара да правите кариера, но след 35 години да имаш бебе може да ви струва десетки или дори стотици пъти повече. В цивилизования свят, поне има смисъл, там човек получава 70 хиляди долара годишно, разбираемо е защо. Нашите заплати не си заслужават тази жертва, така че не отлагайте.

И още нещо. Преди да направите аборт, помислете сто пъти. Разбира се, държавната подкрепа е много важна тук, дори сегашният пакет за майки е огромна стъпка напред, а ако успеят да въведат акциз за клиниките, тези пари могат да бъдат използвани за жени, които са изпаднали в тежко положение.

Интервю на Дмитрий Бунецкий, специално за Delo.ua

 
Източник:

https://delo.ua/business/globalizacija-eto-eskalator-on-dvizhetsja-vniz-358993