„Още една чуждестранна двойка, пристигнала в Украйна„ за дете “, се отказа от родено за тях бебе “ – такива заглавия периодично запълват интернет страниците и медиите. Не е тайна, че в Украйна, където програмите за сурогатно майчинство и даряване на яйцеклетки са законни, чуждите двойки масово пътуват с надеждата да станат родители.
С ръка на сърце, нека да признаем, че всеки родител иска собствено здраво бебе, с други думи, чуждестранните двойки искат гаранции, а някои от тях смятат, че „който плаща, той поръчва музиката“. Тоест, те диктуват на клиниките условията, при които са съгласни или не да участват в определена програма. Някои малки посреднически агенции следват желанията на потенциалните родители, без да провеждат задълбочена PGD диагностика, без да сключват споразумения с родителите, въз основа на които те са задължени да вземат вече роденото бебе в своята страна и т.н. В резултат имаме тъжни случаи, когато такива деца са изоставени и те се озовават в сиропиталища.

В Центъра за репродуктивна медицина BiotexCom се отнасят отговорно за защитата на правата както на родителите, така и на неродените бебета. Най-важният момент е задължителната PGD (преимплантационна) диагностика на ембриони, международното обозначение е Preimplatation Genetic Diagnostic, в която клиниката има богат опит. Ембрионите се тестват на много високо ниво: това генетично изследване се извършва преди трансплантация в матката и избягва прехвърлянето на ембриони с хромозомни аномалии, като тризомия 21 (синдром на Даун). Освен това потенциалните родители могат да изберат пола на нероденото си бебе. По този начин вероятността да се роди бебе с генетични отклонения е сведена до минимум. Никой не може напълно да изключи възможността за усложнения, свързани с раждането на дете, дори в силно развити страни. Самият процес на раждане е сложен както при напълно здрава „обикновена“, така и при сурогатна майка. Дори след раждането на абсолютно здраво бебе, рискът от смъртта му или развитието на патологии е доста висок през първия месец от живота на новороденото. Така че, според статистиката на СЗО, най-честите усложнения по време на раждането са асфиксия (задушаване) при раждане, присъединени инфекции и преждевременни раждания: това е световна статистика на „обикновените“ раждания. В случай на сурогатно майчинство: ако има една такава ситуация на хиляда раждания, тогава клиниката покрива всички необходими разходи за лечение на дете в Украйна. Както и за настаняването на родителите през целия период, докато бебето е в болницата, докато то не бъде изписано и може да се прибере с тях у дома. По този начин изясняваме, че медицинските разходи, които правим, са единствено свързани с престоя на детето в украинската болница.

Предпоставка за участие в програмата с донорски яйцеклетки или сурогатно майчинство е сключването на споразумение с чуждестранни родители, според което те са задължени да вземат детето след неговото раждане от Украйна в тяхната страна. За да защитят правата на бъдещите деца, чуждестранните двойки, които желаят да станат родители, трябва да разберат сериозността на техните намерения и степента на отговорност.

Ето защо потенциалните родители са длъжни да преминат преглед при психолог, който се консултира с двойката и установява дали те са готови да станат родители изобщо, не само физиологично, но и да носят отговорност.