Някои хора имат възможност да избират донорно яйце или да използват собствените си, някои хора трябва да използват донори по медицински причини. Но въпросът – как трябва да се отнасяме към донорните яйца, тревожи жените и в двата случая, защото детето ще получи генетичен комплект от донора. Ето защо милиони жени по света са загрижени за даряването на яйце или изобщо отказват да я използват. Така че нека се опитаме да разберем това.

Да, детето няма да получи твоя ген. Това е нещо, което трябва да приемете за даденост. Но вместо това има много предимства. Такива като:

  • Материалът на генетичния донор е безупречен, тъй като се изпитва върху всички видове аномалии;
  • Инкубационните периоди спестяват необходимото време (това елиминира много от проблемите, които децата понасят в живота си, по време на образуването на плода, много заболявания се създават в зряла възраст).

Донорните яйца са здрави и млади, и това е по-важно от това, което мислите. Например, дори ако една жена на 45-годишна възраст може да има идеални 8-10 фоликула с яйца, тя има много ниски промени. През 2010 г. Институтът по репродукция в Livingston анализира над 600 цикъла на бременност. Според резултатите на 42-годишна възраст шансовете за здраво дете, използващо собственото си яйце, са 34%, когато се използва донорско яйце – 98%.

Още няколко интересни статистически данни за честотата на концепцията и успешната бременност:

  • Вероятността за успех с донорните яйца е 65% (варира леко с възрастта на получателя);
  • Ако сте на възраст от 29 до 59 години, вероятността от успешна концепция и раждане е 55-65%;
  • Използването на вашето собствено яйце намалява тази вероятност с 5% всяка година;
  • На 42-годишна възраст шансовете Ви да забременеете и носите вашето дете със собственото си яйце е около 7%.

Всичко това се отнася само за жени, които могат да изберат да използват яйцата си или донорните яйца, но повечето от търпението, използвайки донорни яйца, нямат друг избор, имат признаци на безусловно дарение, като липса на яйчници, „мързеливи яйчници“ , хирургия, химиотерапия, генетични наследени заболявания, менопауза.