Когато Марта се роди в Киев миналата седмица, границите на Испания и Украйна вече бяха затворени поради световна извънредна ситуация с коронавирус, но баща й успя да не пропусне нито един момент, излетя 24 часа преди това да се случи.
Това беше спешно пътуване, обяснява майката на Марта, испанката Мария Фалаган (Maria Falagan), която е трябвало да остане в Испания и не знае кога ще успее да я види лично.
Паралелна реалност се случи и с британската двойка Nadene и Sam Ghouri.
Докато тя остана с малкия Гилбърт (Gilbert) в Киев, той може да го види само при видеообаждане от Обединеното кралство.
Но ситуацията може да бъде още по-сложна. Много двойки, които планираха да станат родители чрез сурогатното майчинство в Украйна, не успяха да преминат границата навреме.

Сурогатното майчинство и коронавирус: Когато най-желаното идва на върха на изненадата.
За тези деца украинската клиника за сурогатното майчинство BioTexCom реши да инсталира камери на триноги, които фокусират всяка люлка, така че родителите да могат да ги видят чрез видео разговор по всяко време на деня. „До родителите се изпраща линк с потребителско име и парола, след което те могат да виждат децата си по всяко време“, обяснява за Euronews Алберт Точиловски, собственик на клиниката.
„Имаме три детски сгради, специално оборудвани за деца“, казва Точиловски.
„Децата са под 24/7 постоянно наблюдение от специално обучени бавачки с медицинско образование, педиатър, храна и жилища, всички хигиенни предмети и оказване на пълна помощ, което също е включено.“
Тази клиника обяви 50% намаление на разходите за издръжка на всяко дете по време на пандемия: от 50 до 25 евро на ден.

Какво става с украинските сурогатни майки?
„Комуникацията с бременни сурогатни майки се осъществява онлайн, както с клиниката, така и с родители, които изпращат въпроси към украинските жени чрез преводачи.
„Преди това те идвали направо в клиниката за преглед. Сега нашите мениджъри работят повече онлайн, те не разговарят директно с майките, не се допуска директен (физически) контакт“, обяснява Точиловски. „Всички ултразвукови изследвания се извършват локално (в регионите, където живеят майките) поради карантина.“
Критичният момент е раждането. „Ако е невъзможно да дойдат в Киев за раждане, те ще родят по местоживеене“, казва собственикът на BioTexCom. Ако раждането ще мине там, ние имаме координатори, които обхващат всички региони и съответният екип ще я придружава в този случай.“

Имате ли нови клиенти?
Клиниката BioTexCom не спря да подписва договори по време на пандемията и търсенето продължава да остава на високо ниво.
„Тъй като голям брой двойки чакат старта на програмата си, решихме да подпишем договори онлайн – за това трябва да предоставим необходимия пакет документи, за да стартираме програмата, а също така е необходимо да се извърши авансово плащане в размер на 5% от общата сума на договора“, казва Точиловски. „След това двойката се реди и започва да участва в програмата.“
Тази украинска клиника реши да създаде протокол за спешна помощ до август месец догодина, като увеличи способността си да има сили (да може) да приюти още повече деца, обяснява.
„Готови сме да осигурим 50 места за интензивно лечение, включително за граждани, които не участват в програмата“, добавя Точиловски
„Имаме два апарата за изкуствена вентилация на белите дробове“
Украйна се счита за европейска столица на сурогатното майчинство и привлича двойки от целия континент, в страни, където тази практика не е регламентирана.
Имайки един от най-гъвкавите закони за сурогатното майчинство в Европа, тази страна позволява на двойки, дори чужденци, да плащат за сурогатна майка само при условие, че са хетеросексуални.

https://es.euronews.com/2020/04/06/que-pasa-con-los-bebes-de-gestacion-subrogada-durante-el-cierre-de-fronteras-por-el-coron