Почти всичките жени, в определен момент от живота си, започват да мислят за деца. Но пътят, от решението да стане майка и до реализацията на тази мечта, може да бъде дълъг и труден. Приблизително 10-15% от двойките, се сблъскват с трудностите при зачеването и всяка година десетки – хиляди жени чуват диагнозата «безплодие». Въпреки това, диагноза «безплодие» – не е присъда! В повечето случаи, безплодието се лекува успешно.

Признаци на безплодието

Може да се подозира безплодие при жени, ако бременността не настъпи в рамките на 12 месеца от редовния сексуален живот. За жени, чиято възраст надхвърля 35 години, този период се намалява на 6 месеца. Безплодието няма очевидни признаци, с изключение на невъзможността за зачеване на дете, но има някои фактори, които увеличават риска – те включват, твърде висок или твърде нисък индекс на телесната маса, тежки възпалителни и инфекциозни заболявания на репродуктивната система в историята, нередовен менструален цикъл или аменорея – пълна липса на менструацията. Трябва да се има предвид, че причината на невъзможността за зачеване може да бъде, както женско, така и мъжко безплодие, следователно, ако се подозира безплодие, и мъжът, и жената трябва да бъдат подложени на подробен преглед.

Причини на безплодието

Причините на безплодие при жените са изключително разнообразни: възпалителни заболявания на тазовите органи, възпаление на репродуктивните органи, които водят до появата на сраствания в маточните тръби и тяхното запушване, вродени или придобити патологии и деформации на матката, които често водят до множество аборти, ендометриоза на матката, вътрематочни прегради, миоматозни възли. Женското безплодие, може да има генетични причини: зачеването е възможно, но рискът от спонтанен аборт е изключително висок. Генетичните причини включват различни нарушения на хромозомния състав. По-рядко, безплодието се причинява от психо-емоционални причини, но това също е възможно – някои психични разстройства, депресия, постоянен тежък стрес, намаляват женската плодовитост.

Лечение на безплодието

Пълната диагноза на безплодието обикновено отнема не повече от 2-3 месеца. След това, лекарят поставя диагноза и избира тактика на лечението. В повечето случаи, безплодието е лечимо. Методите за лечение на женско безплодие, до голяма степен зависи от неговите причини.

Медикаментозно лечение

Хормоналните препарати се използват за стабилизиране на хормоните и правят възможно узряването на фоликулата и овулацията, както и последващото имплантиране на ембриона. Лечението на женско безплодие дава добър ефект, ако невъзможността за зачеване е свързана с ендокринните нарушения. Неговата ефективност зависи от възрастта на жената, продължителността на безплодието и жизнеспособността на яйчниците.

Хирургично лечение

Този вид лечение е показано, ако причината на безплодието е патологията на матката или фалопиевите тръби. С помощта на лапароскопия, можете да опитате да възстановите проходимостта на фалопиевите тръби, премахване на срастванията, провеждане на коагулацията, ако е ендометриоза – отстраняване на миоматозните възли. Такива операции са сравнително прости и не изискват дълъг период на възстановяване. Трябва да се отбележи, че хирургичната интервенция не винаги може да помогне с патологията на матката или фалопиевите тръби. Понякога, ако анатомичните дефекти са твърде сериозни, сурогатното майчинство става единственият изход.

Психологическа помощ

Според статистиката, около 30% от случаите на безплодието, се дължат отчасти на психологически причини. Страх от отговорност, неизбежни промени в живота или раждането, липса на самочувствие или партньор, лични драми и стрес на работното място – всяко психологическо претоварване, може да повлияе на репродуктивното здраве. Понякога, невъзможността да забременеете се дължи на липсата на готовност за тази стъпка: жената, все още не е готова да роди, но семейството или партньорът я натискат. Често, коренът на проблемата, парадоксално, се крие в манията на майчинството, концентрацията на всички умствени сили върху тази мечта и пълното изоставяне на други интереси в живота.

Асистирани репродуктивни технологии

Ако всички, гореспоменати методи за лечение на женското безплодие не успешни, има смисъл да се мисли за асистирани репродуктивни технологии. Те включват ин витро оплождане, инсеминация със сперматозоиди на партньор или донор, ин витро с донорски яйцеклетки и програма за сурогатно майчинство. Те се различават, и по сложност и по ефективност.

Предотвратяване на безплодието

Тъй като, безплодието често е резултат от възпалителни и инфекциозни заболявания на репродуктивните органи, е необходимо редовно да се проверява тяхното състояние и да се посещава гинеколог. Необходими са непланови прегледи при смяна на партньора или метод на контрацепция. В допълнение към гинеколога, жената трябва да посещава ендокринолог и мамолог. Също така е важно да следите за диетата си, да избягвате недостига на витамини и минерали. Колкото и банално да звучи, но тютюнопушенето и пиенето на алкохол са вредни за здравето на жените и значително намаляват шансовете за бременност, затова лошите навици трябва да бъдат изоставени, още преди планирането на бременността.

Наличието на деца е една от най-важната задача в живота. Към нея трябва да се подхожда с пълна осведоменост и отговорност. Подготовката за зачеване, не само ви позволява бързо да забременеете, но и да се избегне толкова много проблеми по време на бременността, раждане и възстановяване след тях. Това е гаранция за здравето на детето и на майка му.