Ин витро оплождане е усъвършенстван метод за лечение на безплодие, но в някои случаи не води до резултати. Важно е за двойки, които се препоръчва от ин витро, да разберат, че успехът на тази програма зависи от два компонента: качеството на ембрионите, пренесени върху матката на жената, и възприемчивостта (т.е. чувствителността) на ендометриума, вътрешната лигавица на матката. Качеството на горния слой на ендометриума, което се обновява ежемесечно в резултат на менструация (менструално кървене не е нищо повече от люспест ендометриален слой), зависи способността на жената да забременее и да носи дете.

Защо жените с менструални нарушения не забременяват?
При жени с менструални нарушения, единият от които е синдром на Ашърман, менструацията или спира напълно (аменорея), или е патологично къса и се проявява като оскъдно краткотрайно отделяне. Тези симптоми показват не-функционалност на базалната мембрана, един от слоевете на ендометриума и намаляване на възприемчивостта на ендометриалната тъкан. Ако жената има тази патология, тогава дори най-висококачественият ембрион, отглеждан в епруветка и поставен в матката, няма да се задържи, и ин витрото ще бъде неуспешно.
Ето защо е важно първоначално да се определи възприемчивостта на ендометриума, за тази цел се извършва специална лабораторна диагностика. И когато се открие гладка базална мембрана, на пациента се препоръчва трансплантация на ендометриума.

Автотрансплантация на ендометриума: препоръки за използване
Сред пациентите с неуспешен IVF опит има много такива жени, които са претърпели гинекологични операции, аборти (особено в по-късните периоди), т.е. кюретаж, травматизиращ ендометриалния слой. В някои случаи дългосрочните нелекувани възпалителни процеси в матката водят до не-функционалност на базалната мембрана. Така че, основните индикации за ендометриална автотрансплантация са:

  • аменорея и менструални нарушения;
  • аборти,спонтанни аборти;
  • хирургическа интервенция на матката.
  • Как се случва автотрансплантацията и кога е най-добре да се извърши процедурата?
    Минимално количество ендометриум на пациента се взема с помощта на ендоскоп, вмъкнат в маточната кухина. Понякога тъканните проби могат да се вземат дори от менструалната кръв, но във всеки случай процедурата е безболезнена и не отнема много време. След това клетките се поставят в специален инкубатор и растат там. Особеността на ендометриалната тъкан е, че клетките бързо се делят, образувайки течна тъканна култура: този флуид с клетки на пълноценен ендометриум се въвежда в матката, където се залепва за мембраната на основата и расте по-нататък. Възможно е да се сравни теглото на този процес със семена (ендометричната тъкан на жената), която първо се поставя в оранжерия (инкубатор), след което получените „разсад“ се прехвърлят в „почвата“ (матката на пациента), която не трябва да забравяме да „подобрим“. И именно върху плодородната „почвата“, т.е. върху пълноценния ендометриум, който е израснал в матката на жената, зависи успехът на ембрионалния трансфер при ин витро. Поради това се препоръчва да се извърши автотрансплантация на ендометриума, която се използва при лечение на безплодие в клиниката за репродуктивна медицина на Biotexcom, като част от програмата за ин витро: можете да изчислите ясно датата на растежа на ендометриума и датата на трансфер на ембриони с най-голям шанс за успех. Процедурата за ендометриална трансплантация понякога трябва да се повтори няколко пъти, докато се образува пълен ендометриален слой.
    Поради ендометриалната автотрансплантация и ин витро оплождането при пациенти със синдром на Ашърман, не само дългоочакваната бременност завършва с успешно раждане, но и менструалният цикъл се възстановява по-късно. В резултат, на пръв поглед безнадеждни случаи на безплодие, няма нужда от сурогатно майчинство. Сега много бездетни двойки могат да станат щастливи родители!