FDP (Свободна демократична партия на Германия) иска да легализира донорството на ембриони и сурогатството в Германия. Освен това в бъдеще до 4 души ще имат право да носят отговорност за детето.

Райнер Ворачка
Катрин Хелинг-Плар, член на Свободната демократична партия на Германия, настоява правилата за лечение на безплодие да бъдат законно и масово либерализирани. „Законът за защита на ембрионите е остарял и трябва да бъде реформиран“, – каза експертът на фракцията пред Tagesspiegel. В сравнение с други страни политиката на Германия е „много съмнителна“. В допълнение, законите за произхода и приемането след брачните връзки изискват “бързо всички” за всички, каза политическият експерт. „Изискваме реформа, която най-накрая да вземе предвид социалната реалност“.

„Всеки, който иска да се грижи за бебе, заслужава подкрепа“
Всъщност това е инициатива на депутата от Свободната демократическа партия за три най-кардинални промени. Тя изисква пълната подкрепа за лечение на безплодие за всички двойки, независимо от семейния модел. Тя иска да узакони съществуващите репродуктивни и медицински възможности: донорство на яйцеклетки, донорство на ембриони и също нестопанско сурогатство. Тя също така изисква семейното законодателство да вземе предвид нетрадиционното семейство, както и да въведе множенственото родителство – до 4 души.
„Всеки, който иска да се грижи за бебе, заслужава подкрепа при лечението на безплодие” – независимо от това дали живее според типичния семеен модел или не “, се казва в седемстраничния нормативен документ, с който Хелинг-Плар иска да обнови остарялото , от нейната гледна точка законодателство. 25 процента от жените и мъжете на възраст от 20 до 50 години са безплодни против собствената си воля, подчертава политикът на Свободната демократическа партия, който преди да започне работа в Бундестага през 2017 г., работеше като медицински адвокат. Цената на лечението на безплодие често възлиза на петцифрени суми. Въпреки че има държавна подкрепа, която прави лечението достъпно за много двойки. Но тя все още е изпълнена с неправилни и ограничителни условия.

Субсидиите за лечение на безплодие не трябва да зависят от мястото на пребиваване
Възрастовите граници за финансиране, установени със закон, са „произволни и игнорират интересите на безплодни двойки“, казва Хелинг-Плар. Ограничението на опитите за лечение на безплодие трябва да зависи от оценката на шансовете за успех във всяка отделна ситуация. И в никакъв случай „въпросът дали някой може да си позволи лечение или не, трябва да зависи от мястото на пребиваване и следователно от късмета“. До този момент въпросът за субсидиите за необвързаните двойки се решаваше от всяка отделна федерална земя, където двойките, които се нуждаят от лечение, живеят. Медицинската застраховка покрива само половината от разходите за лечение, ако кандидатът има свидетелство за брак.

Изпълнението на желанието да се роди дете в тази страна често се срива не само поради липса на пари, но и поради „остарели и неразбираеми забрани“, оплаква се политикът от FDP. Действащият закон за защита на ембрионите датира от 1990 г. Оттогава ценностите и медицинските възможности се променят по целия свят. Поради факта, че законите в чужбина са много по-модерни, много германци се обръщат към услугите за даряване на яйцеклетки и сурогатство в чужбина, които са забранени тук.

В повечето европейски страни е разрешено даряване на яйца
В бъдеще донорството на яйцеклетките и даряването на ембриони трябва да бъдат легализирани в Германия, твърди Хелинг-Плар. Според закона тези възможности трябва да се ръководят от съществуващите разпоредби относно донорството на сперма. Това означава следното: за тези дарения трябва да се създадат и централни регистри, чрез които децата да разберат кои са техните родители.
Наред със Швейцария, Норвегия и Люксембург Германия в момента е единствената държава в Европа, където даряването на яйцеклетки е забранено. Освен това, за сурогатството, никой няма да бъде принуждаван да “отиде в чужбина, където жените се експлоатират в безизходна ситуация”, казва политикът. „Искаме да направим сурогатството възможно в случаите, когато например жена иска да генерира дете за сестра си или за най-добрия си приятел, който иска да роди дете самостоятелно, но не е в състояние“. Подобно сурогатство може да бъде „законно, само ако се извършва от чисто алтруистични мотиви и следователно без никакви разходи“.

Децата трябва да имат право да имат до четирима родители
Заедно с това има голяма нужда от реформа в семейното законодателство, настоява депутатът. Поради късното легализиране на еднополовите бракове има ситуация, при която са необходими изменения в конституцията: в крайна сметка децата се третират различно, в зависимост от това дали са родени в еднополово семейство или хетеросексуално семейство ”. В резултат, продължава Хелинг-Плар, „до четирима души ще имат правото да носят родителска отговорност за детето“. Недопустимо е децата да страдат от това че имат различни родители.
Германия трябва да бъде „новатор на прогресивните промени“, твърди политикът от FDP. Например, наскоро Франция направи възможно лечението на безплодие за двойки и лесбийки. А в Испания жените от 18-годишна възраст имат право да забременеят с помощта на даряване на сперма – без значение дали са самотни, хомо или хетеросексуални. „Трябва да осигурим достъп до такива методи за лечение у нас, независимо от дебелината на портфейла“.

Учените настояват и за либерализация
Науката също вижда необходимостта от реформи, подчертава Хелинг-Плар. Преди няколко месеца Националната академия на науките Леополдина се изрази в подкрепа на глобалната реформа на закона за репродуктивната медицина. Нещо повече, преди 6 години признати юристи вече внесоха предложение за нов закон за репродуктивната медицина. Говорим за препоръките на 6 юристи, придобили специалност медицинско право и право на здравеопазването в университетите в Аугсбург и Мюнхен. Те също така изискват легализация на даряването на яйцеклетки и сурогатството, тъй като няма аргумент, че благополучието на детето уж страда от „двойно майчинство“. Прехвърлянето на ембриони също трябва да бъде разрешено, така че излишните ембриони, създадени по този начин, да не могат да бъдат изхвърлени.

„Деца донори“ предупреждават за предположенията за сурогатството.
Общност „Spenderkinder“ („деца донори“ от немски език) остро критикува проекта на Свободната демократична партия и особено изискването за легализиране на сурогатството. „Няма такова право да имаш дете или правото да бъдеш родители“, каза пред информационната агенция KHA Ан Майер-Креднер заместник на общността. Между психолозите съществува консенсус, че „умишленото отделяне на бебето от интимната му личност, което то може да разпознае по мирис и глас, може да причини максимална вреда.“ Следователно възниква въпросът дали е оправдано „да се изложи или не бебето на такъв стрес, така че възрастните да изпълнят желанието си ”.
Децата, които са износени до раждането от жена и след това осиновени от двойка, не трябва да се считат за „търговска единица“, предупреждава депутатът. Леополдина също формулира интересите на родителите и закона за репродуктивната медицина на едностранна основа. Общността защитава интересите на повече от 100 възрастни, които са родени чрез даряване на сперма. Според непотвърдени доклади в Германия има повече от 100 000 хора. Но повечето от тях не знаят нищо за произхода си.

Източник:
https://newseurope.info/fdp-expert-seeks-legalizing-surrogacy/