Някои бездетни двойки, особено тези над 40 години, които се опитват да станат родители чрез ин витро оплождане, се провалят. Защо акцентът е поставен именно на възраст от четиридесет години? Тъй като медицинската статистика потвърждава, че на 40 или 45 години е по-трудно за жената не само да забременее, но и да износи здраво дете.

С напредването на възрастта жените са с по-малко шансове да забременеят

Този факт не означава, че е абсолютно опасно за жена на възраст над 40 години да забременее и да роди: стотиците възрастни щастливи майки потвърждават това. Въпреки това, с възрастта, запасът на яйчниците на жената намалява (т.нар. Запас от здрави яйцеклетки), което намалява шансовете за забременяване. В допълнение към този проблем, при някои възрастни пациенти, които не могат да забременеят чрез ин витро оплождане, има ниска митохондриална активност. Тези органели са най-важните компоненти за всички клетки.
Яйцеклетките, женските полови клетки, също не могат да се справят без функциониращи митохондрии, които от своя страна не само осигуряват на яйцеклетките енергия, но и имат свой собствен наследствен ДНК материал.При дефицит на активни, функциониращи митохондрии в яйцеклетките, често дори здравият ембрион, поставен в матката на жената, не оцелява и бременността не настъпва. В този случай успешното ин витро е възможно, когато се използва донорска митохондрия.

Какво е основата на донорството на митохондрии

Донорството на митохондрии наричано още и методът „трима родители”: процедурата се основава на трансплантацията на митохондрии от жена донор в яйцеклетката, на пациентка която иска да зачене, който след това се опложда ин витросъс (в епруветка) със сперматозоиди от съпруга или партньора.

Ето защо, когато има недостиг на функционално активни митохондрии в женската яйцеклетка, на пациента се препоръчва да има донорство на митохондрии, процедура която се използва при лечението на безплодие в клиниката по репродуктивна медицина на Biotexcom. Здравите донорски митохондрии се интегрират с клетките на пациента, оплождат се и след което здравият ембрион се поставя в матката на жената.

Алтернатива на сурогатното майчинство и гаранция за раждането на здраво дете

Тази реподуктивна технология също е метод на ин витро, дава възможност на семействата да имат генетично здрави деца. Тъй като митохондриалното дарение използва яйцеклетка на донор, която не съдържа дефектни митохондрии. Методът се препоръчва и при жени с висока вероятност за развитие на мутации в митохондриалната ДНК и последващите тежки заболявания при новороденото бебе. По този начин, митохондриалното дарение помага не само да стане майка на жена страдаща от безплодие, но и да изключи редица генетични заболявания. С помощта на митохондриално дарение, жената може самостоятелно да износи и роди дете, без да прибягва до сурогатно майчинство!