На 19 ноември водещият немски канал 3Sat излъчи предаването „Скобел (Scobel) – деца: желание и реалност“.

Трима експерти Хелга Крюгер-Кирн – психолог-психотерапевт, Ян-Стефен Крюсел – специалист по репродуктивна медицина, Джовани Майо – медицински етик и водещ Герт Скобел обсъдиха причините и проблемите на желанието да имат деца.

Репродуктивната медицина поема властта в своите ръце и дава представа, че е възможно да се отложи желанието за раждане на дете. Има ли право на дете? Къде са етичните граници? Желано дете благодарение на даряване на яйцеклетки? Замразяване на яйцеклетки? Даряване на ембрион? Сурогатно майчинство?

В предаването се обсъжда остарелия закон за защита на ембрионите от 1990 г., който е актуален днес в Германия и изобщо не отчита съвременните реалности и технологии, като по този начин прави невъзможно да се помогне на безплодни двойки.

Затова предаването повдига въпроса за легализиране на даряването на яйцеклетки, тъй като според германското законодателство е невъзможно трансферирането на яйцеклетки на друг пациент. В този случай е разрешено даряването на сперма. Защо тогава такава разлика?! Но парадоксално е, че даряването на ембриони е разрешено.

Освен това Германия има още куп закони, уреждащи репродуктивната медицина, така че репродуктивните специалисти също трябва да бъдат в известен смисъл юристи, за да вземат предвид всички нюанси.

И разбира се, те не отхвърлят темата за сурогатното майчинство. Това е строго забранено и наказуемо в Германия. Посредничество в сурогатното майчинство също е наказуемо, въпреки че са разрешени информационни лекции и реклама на агенции.

Но не е наказуемо, ако безплодна двойка използва услуги в чужбина. Например в Украйна, защото тук е разрешено търговско сурогатното майчинство. При демонстрация на сурогатното майчинство в Украйна, предаването показва кадри от най-известната украинска клиника BioTexCom, чийто собственик е германски гражданин. Озвучаването е придружено от кадри от Babyroom, сензационно видео с деца по време на затварянето на границите, когато 80 новородени са били в хотела на клиниката в продължение на месец и половина, и кадри от сайта с пакети от услуги и видеоклипове.

video
play-sharp-fill

В Украйна сурогатна майка получава обезщетение и след раждането на дете го прехвърля на родителите. Германски гражданин, който е генетичен баща на дете, получава законно бащинство в Украйна и впоследствие съпругата му трябва да осинови детето.
Според изследванията сурогатна майка не се привързва към дете и евентуалната емоционална привързаност остава встрани.

Германското законодателство определено се нуждае от реформа, но доколко то ще бъде променено, е само въпрос на бъдеще, а междувременно двойките продължават да използват различни алтернативни методи, въпреки всички забрани.
За да гледате видеоклипа следвайте връзката :

www.3sat.de/wissen/scobel/scobel–kinder-wunsch-und-wirklichkeit-100.html