Какво да правите, ако мечтата за дете се остава неизпълнена? За да се откаже от детето? Или да надхитрим съдбата? Мелани взе решение за сурогатното майчинство в Украйна.

Това беше началото на септември, почти 30 градуса и яркото слънце. Но Мелани не мечтае за края на лятото време в Украйна.Пред нея беше е по-важен момент в живота й. Заедно със съпруга си тя отишла в отдалечен град с трудно име Кропивницки, което е на около 1700 километра от дома й. Бебето й се е родило тук, кръвно дете, който беше понесен от заместваща майка. В скромна стая,с много легла,лежеше собственото й дете.Медицинска сестра извади едно от детски легла : „Това е вашият син!“. Преди година, малко преди Коледа, все още не беше ясно дали Мелани ще стане майка. 42-годишната Мелани вече е имала четири спонтанни аборта. Повтаряща коремна болка, тежки кръвоизливи, медикаменти, травматични посещения при лекар, хирургия. И винаги надежда, страх и тъга. На първо място въпроса: Защо не мога да имам бебе? Въпрос без отговор, към това все още има гняв на собственото си тяло, съмнения и много дискусии за съдбата и моралните ценности. Баща на Мелани и не можеше да си представи, че дъщерята и зетът му са решили да се включат в програма за сурогатно майчинство. Той вярваше, че хората трябва да приемат предизвикателствата, които съдбата  подготвя за тях. „Баща ми,го прие като измама“, казва Мелани. „Но аз имам различно виждане за света. Не искам просто да приема това. Казах: няма да оставя това, все още има възможности и ще опитам всичко, преди да пусна ръцете си“.

След маратона на лекарите и много неуспешни опити с изкуствено осеменяване, бъдещите родители се интересуват от осиновяването. Но поради възрастта за осиновяване в Германия не можеше да отиде и речта и просто в чужбина,нямаше почти никакъв шанс да приемат дете, а ако да, само сложно дете или с увреждания. „Чудесно е, когато някой прави това, но трябва да разберете, че сте готови за това.“

Мелани не е толкова важно собствени гени, но съпругът й би искал да има собствено дете. Така че има само програма за сурогатно майчинство. В Германия е забранено. Въпреки това, в Украйна, например, има клиника за репродуктивна медицина Biotexcom. Там сурогатното майчинство е законно, при условие, че една жена чрез здравословни проблеми не може да понесе самото дете. През есента на 2016 г. двойката пристигна в Киев, столицата на Украйна. В чантата Мелани дебел пакет пари, това е първата вноска, която е необходима в случай на подписване на договор. Те бяха взети от летището за безплатна консултация.

Съществуват различни варианти за заместващо майчинство: в зависимост от договора сумата може да бъде 30 000, 40 000 и 50 000 евро. Зависи от това дали родителите искат да плащат медицински непреки разходи, от условията на живот, дали искат да имат денонощна помощ и да оказват влияние върху избора на заместваща майка.

И двамата избраха, според тях, „пакет за бедните“ за 30 000 евро. Плащането е разделено: всеки път по 6000 – след подписване на договора, пункция, след първите три месеца от бременността, след раждането на детето и 6000 при исписването от болница 6000 – звучи като дете по поръчка, сякаш получавате подарък за Коледа по пощата.

Абсурд, дори и за бъдещите родители. „Понякога това може да стане само с помощта на черен хумор“, казва Мелани. „Понякога се пошегувахме за това. Междувременно разбихме колата. Тогава казахме: „Сега не е преди, трябва да платим за детето“.

Използвайте тялото на друга жена?

На първо място Мелани беше разтревожена от въпроса за морала. Особено мисли за това дали е правилно да се използва тялото на друга жена, за да осъществи мечтата си. „Моята съвест не беше чиста, защото нашата заместителна майка в първите месеци на бременността не се чувства добре. Имах чувството, че всичко това не отговаря на етичните закони. Бях много обезпокоена от мисълта, че нещо може да се случи със детето ми. И тогава беше редкият случай, когато благодарение на икономическата разлика между Украйна и Германия можехме да се възползваме. Ние разбираме, че тези жени отиват към това само за да правят пари, защото те много се нуждаят от тях.Това всичко беше много трудно за мен. Но съпругът ми каза: Защо не се доверявам на тези жени да направят своя избор „?

С нашия пакет за 30 000 евро, ние не сме имали възможността сами да изберем заместващата майка. Самата клиника избира майката за съответните медицински критерии. „Все още си спомням, че първата жена на снимката ми се струваше зла и странна. Но съпругът ми каза: Бъди оптимист. Това е като защитна обвивка и нищо няма да се случи с детето ни! “

След това още едно фатално послание: първият опит дори и с заместващата майка се провали. Отново, преживявания, съмнения, остана само един опит със своите собствени яйцеклетки. Ако този път няма да успеем, остава само даряването на яйца.Но вторият път беше перфектен. Скоро след Нова година получихме обаждане: сурогатната майка е бременна.

Една седмица по-късно следващото посещение в клиниката. Първият ултразвук и двамата биха могли да се запознаят със сурогатна майка, която трябваше да роди детето. Влязоха в стаята. Зад стената в испански стил лежеше Светлана, сурогатна майка. Ултразвуковите изображения бяха прехвърлени на плосък екран. – Тогава осъзнаваш за първи път: Ето го, детето ми. Веднага започнах да плача. Такъв докосващ момент, макар и малко странен. Мелани донесе подаръци за Светлана и семейството й. Светлана е на 33 години, майка на три деца и не говори немски или английски. Но това не беше необходимо. Когато тя излезе иззад преградата, двете жени веднага се прегърнаха.

Животът в Германия, междувременно, не стои неподвижен. Мелани и съпругът й имат много работа. След новината за бременността на заместващата  майка и преди раждането на дете, двойката  още чака почивка в Тайланд. Странна ситуация: Мелани очакваше дете, без да е бременна. „Аз не смея да го кажа на глас, но понякога си помислих: колко готино, Светлана е бременна ,а аз мога да правя всичко което искам – да се забавя, да пия шампанско. И в същото време бях изключително благодарна, че най-сетне ще имам син. “

Поздравления, детето Ви се е родило.

Бъдещите родители със сигурност биха искали да присъстват при раждането на детето, но това не е позволено от клиниката. Поради това за първи път те можеха да видят бебето, само след изписване от болницата сурогатна майка. „За мен беше много трудно. Мислех, че детето трябва да бъде на гърдите ми, за да създаде връзка, чувство за единство между нас“.

На 5 септември получиха щастливи новини по електронната поща: „Поздравления, вашето дете е родено“. Приложени са три снимки на бебето.

– Честно казано, отначало ми изглеждаше някак грозно, освен това имаше толкова нелепа шапка на главата си. Имах странно чувство. Но през деня всичко се промени напълно. Се появиха майчински чувства, внезапно се влюбих. Бях абсолютно ясна: това е моето бебе! “

Но преди родителите най-накрая могат да вземат сина си в ръцете си, минаха още седем дълги дни. В понеделник те се качиха на самолета. След пристигането си в Украйна веднага отидоха в клиниката. Но преди да видят детето си, те пак трябва да направят последното плащане. В болницата имаше много жени в коридорите, бъдещи майки, донори на яйцеклетки или сурогатни майки. След като Мелани и съпругът й плащат за детето си, те отиват в град Кропивницкий, където се е родил техният син. Още една нощ на чакане. Отново среща със заместваща майка, която нямаше право да види детето. Светлана каза, че преди това някога е била заместваща майка. Тогава тя роди близнаци на италианска двойка и тя също  не виждала децата. Сега всяка година през ноември, рожденият ден на малките, тя  мисли за четиригодишни деца. Мелани й показа снимка на новороденото дете и подари подарък. Светлана също приготви няколко неща: за Мелани блуза в украински стил, за съпругът й – ракия сет.

След цял ден от чакането в клиниката, дългоочакваният момент пристигна. В една проста малка стая с много легла лежеше бебето и. Сестрата извади едно от леглата и за Мелани започна нов живот.

– Това беше първата ни среща. Веднага щом го хванах в ръцете си, избухнах в сълзи. Всичко беше толкова невероятно. Сестрата им даде пакетче с бутилка, пелени и мокри салфетки. В един миг те станаха родители. Те поставиха сина си в переноска, събраха дрехите си и се върнаха в Киев. „Вие седите във влака, бебето плаче, и вие нямате представа какво да правите, въпреки факта, че изкарах курс за грижата за децата“, – казва Мелани.

Син се счита за гражданин на Германия

След  всички препятствия, Мелани и нейният съпруг  станаха щастливи родители. Но само в Украйна. Там те са принудени да чакат седмици за документи. От правна гледна точка германското посолство разглежда ситуацията, сякаш съпругът на Мелани я е предал и е направил детето на друга жена. А за държавните служители няма значение дали яйцата на Мелани или друга жена са били използвани по време на оплождането. Съпругът й е бащата на детето и може да отиде с него в Германия, затова синът получава германско гражданство. Сурогатната майка отказва родителските права на детето, затова Мелани може да го приеме по-късно, защото според закона на Германия тя не е свързана с бебето.

За млада майка това беше несъществено. Всички правни пречки и трудности нямат значение. Основното нещо е, че най-съкровената й мечта се сбъдна. И въпреки че не е родила детето си , тя не мисли, че отношението й към сина й заради това е друго. „Не мисля, че можеш да обичаш дете повече, отколкото обичам! И забелязвам, че в моя случай функционират всички чувства и рефлекси, за които ми разказаха други майки. Аз също се събуждам веднага щом бебето ми се движи, това е просто примитивен инстинкт, независимо дали детето е в стомаха или не“.

Какво ще кажете за моралните съмнения? „Не съм срещала никого, който би казал: Ти си луда, това е неестествено. Въпреки, че най-вероятно никой не би казал това лично“.