Много бездетни двойки, след продължително лечение на безплодие и неуспешно ин витро оплождане, стигат до заключението, че сурогатното майчинство е единственият им шанс да се роди дългоочакваната пъпва рожба. Въпреки това, благодарение на ендометриалната автотрансплантация, нов иновативен метод, жените със синдром на Ашърман могат самостоятелно да износят и да родят здраво бебе. Тази технология се превърна в алтернатива на сурогатното майчинство.

Каква е особеността на този метод и в кои случаи се препоръчва ендометриалната автотрансплантация? В синдрома на Ашърман се образуват сраствания в матката на жената, което води до намаляване на качеството на ендометриалната тъкан. До образуването на сраствания в матката в повечето случаи се стига след изстъргване на лигавицата на органа:

  • аборт
  • спонтанен аборт
  • вътрематочна операция (например поради инфекциозно заболяване)
  • със забавено отделяне на следродилото след раждане и др.

В резултат на това се нарушават основните функции: способността за зачеване и износване, тъй като горният слой на ендометриума, който узрява и „умира“ всеки месец, е предназначен за имплантиране на ембриона и неговото по-нататъшно развитие в матката. Ако зачеването не се случи, тогава при жената започва менструация: кървенето е точно този „умрял“ ендометриален слой.

При пациенти с синдром на Ашърман се наблюдават менструални нарушения: от намаляване на менструалния поток до аменорея – пълно прекъсване на менструацията. Следователно те изобщо не могат да забременеят. Базалният, т.е. долният слой на ендометриума, не угасва – това е постоянна тъкан, на която можете да “засадите” ин витро, отгледан от собствената тъкан на жената, т.е. в епруветка здрав ендометриум.

Процедурата на автотрансплантация, която се използва при лечението на безплодието в клиниката по репродуктивна медицина на Biotexcom, е безболезнена: с помощта на ендоскоп лекарят намира непокътната част от лигавицата в матката на пациента, дори и ако тя е микроскопично малка. Полученият материал се поставя в чашка на Петри, където се култивира напълно развит ендометриум. След това течността с клетки, отгледани в такъв инкубатор, се трансплантира в маточната кухина на пациента. Понякога, за да се постигне резултат, са необходими няколко прехвърляния. Но сега за жени със синдром на Ашърман, чието безплодие е било пряко указание за сурогатното майчинство, имат възможност сами да станат майка!