Мъжете, които тренират с интензивно обучение на регулярна основа, обикновено са с ниско либидо, отколкото тези, които следват режима на тренировка с ниска интензивност – според ново проучване.

Изследователи от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, интервюирани 1100 мъже на възраст 18 или повече години за техните навици и сексуална история, включително и сексуална активност, възбуда, желание, атракции, фантазии, апетит и др.
Изследваните мъже бяха състезатели, велосипедисти или аматьори. Тогава те са били разделени на групи от краткосрочен и дългосрочен план за обучение, както и леки, умерени или силни режими.
Сексуалният им апетит също е разделен на високо, умерено или ниско либидо.
След запознаване с констатациите, учените стигнали до заключението, че много от отчетните ниско сексуално желание мъжете, твърде уморена, за да правят секс, или просто да стане безразличен.
Те също така откриват, че мъжете, които тренират за по-кратки периоди от време, искат повече секс.
Това откритие принуди автора на изследването да направи препоръка към специалистите по плодородието.

“Клиницистите, които лекуват пациентите от мъжки пол за сексуална дисфункция и съветват двойки за безплодие, трябва да разгледат степента на обучение за издръжливост, което човек изпълнява като потенциален усложняващ фактор”, пишат авторите.
Докладът на ендокринното общество през 2012 г. обаче установи, че либидото при мъже на средна възраст с наднормено тегло с преддиабет може да се подобри чрез намаляване на теглото.

Според тези изследователи загубата на тегло може да намали честотата на ниските нива на тестостерон при тези мъже с почти 50%.
“Лекарите първо трябва да насърчават хората с наднормено тегло с ниски нива на тестостерон да се опитват да отслабнат чрез диета и физически упражнения, преди да прибягнат до терапия с тестостерон, за да увеличат нивата на хормоните си”, каза съавторът д-р Франсис Хейс от Science Daily.

“Загубата на тегло не само намалява риска от развитие на диабет или прогресира до диабет, но също така очевидно увеличава производството на тестостерон в организма.”
Други фактори, които могат да намалят сексуалното желание на мъжете включват стареене, депресия, стрес, високо кръвно налягане, в основата на здравословното състояние, намаляване на мъжките полови хормони, поради ендокринни разстройства или страничен ефект от лекарството, се казва в клиниката Майо.
Ако има опасения за загуба на сексуално желание, препоръчително е да потърсите професионална медицинска помощ. След като се установи основната причина, лекарят ще определи подходящия вид лечение.
Consumer Reports проучване на 2009 г. показа, че има шест причини, поради които хората се откажат от секса. Според резултатите, причината № 1 е, че те са твърде уморен или нужда от повече сън (53 процента от времето). Това бе последвано от лоши здравни или здравословни проблеми (49 процента), липса на настроение (40%), които се грижат за деца или домашни любимци (30 %), работа (29 %) и изборът на телевизия или филми (19%).