Поради неблагоприятни условия на околната среда, в резултат – здравословен проблем, в края на репродуктивна възраст или вродени заболявания все повече и повече хора по целия свят са изправени пред проблема с безплодието. Преди няколко години наистина беше трудна задача за безплодни двойки. Но медицината и науката се развиват бързо. Към днешна дата има редица ефективни методи за решаване на проблема с безплодието. Клиника за репродуктивна медицина BioTexCom предлага най-радикални методи на репродуктивната медицина да се справят с диагнозата на безплодие, по-специално, използването на яйца донори, оплождане ин витро (IVF), интрацитоплазмено инжектиране на сперма (ICSI), замразяване на ембриони и сурогацията.

След това ще разговаряме подробно за заместващото майчинство. Сурогатното майчинство е споразумение, в което една жена носи и доставя бебе за друга двойка или за лице. Сурогати могат да бъдат генетично майката на детето (така наречената традиционна сурогатната майка), или може да бъде генетично свързани с дете (наречена гестационна сурогатна майка). В традиционната сурогатното майчинство дете може да бъде замислен от дома изкуствено осеменяване с пресни или замразени сперматозоиди или импрегнирани чрез инсеминация (вътрематочна инсеминация) или ICI  от тичане по здравна клиника. Артикулната бременност изисква прехвърлянето на предварително създаден ембрион и поради тази причина процесът винаги се извършва в клинична обстановка.

 

Видове заместващо майчинство

Традиционни заместители

Традиционната сурогатна майка включва изкуствено оплождане на сурогатна майка на сперма предполагаемото бащата чрез инсеминация, ин витро оплождане или у дома. С помощта на този метод детето е генетично свързано с баща си и със заместващата се майка.

Традиционно сурогатно майчинство и сперма от донори

Сурогатната майка е изкуствено осеменяна чрез сперма от донори чрез IUI, IVF или домашна инсеминация. Родено дете е генетично свързано с донор на сперма и заместник-майка.

Гестационна сурогатна майчинство

Гестационно сурогатното майчинство е, че би трябвало майката не може да роди дете за период поради хистеректомия, диабет, рак и др. Д., яйцеклетката и сперматозоидите на предполагаемия баща се използва за създаване на ембриони (чрез IVF), който се извършва и прехвърлянето им към сурогатна майка. Полученото дете е генетично свързано с родителите си, докато заместник-майката няма генетична връзка.

Гестационно заместване на майчинството и даряването на яйца

Този тип се използва, ако не са предназначени майката или бъдещ майката не може да произвежда яйца, сурогатна майка носи ембрион, получен от яйце донор, която е оплодена със сперматозоиди от планираното бащата. С помощта на този метод роденото дете е генетично свързано с предполагаемия баща, а заместилата се майка няма генетична връзка.

Гестационно сурогатно майчинство и сперма от донори

Ако не предполагаемия баща или твърди бащата не може да произвежда сперма, сурогатната майка носи ембрион, получени от яйца, предназначени за майката (които не са в състояние да носят самата бременност) и донор на сперма. С помощта на този метод роденото дете е генетично свързано с предполагаемата майка, а заместилата се майка няма генетична връзка.

Гестационно сурогатно майчинство и ембриони на донори

Когато бъдещите родители не могат да произвеждат сперма, яйце или ембрион, сурогатната майка може да носи дарени ембриони (често от останалите двойки, които са завършили IVF, които са били ембриони). Роденото дете не е генетично свързано нито с предполагаемите родители, нито със заместилата се майка.

 

Предимства на сурогатното майчинство

Има някои аспекти, които правят сурогатното майчинство по-добро от традиционното осиновяване:

  • Времето за изчакване е много по-кратко. Процесът на осиновяване често може да доведе до некомпетентни двойки в продължение на много години. Когато заместителят вярва, че периодът на изчакване е само девет месеца;
  • Понякога предполагаемите родители откриват, че са безплодни твърде късно и не могат да бъдат приети от агенцията за осиновяване, защото са твърде стари;
  • Бъдещите родители са генетично свързани с детето.

Много често, въпросът за сурогацията повдига няколко етични въпроси, а най-често е този, който има най-родителски правото, ако сурогатната промени мнението си, да изпратят децата си?

Спорът възниква, когато превозвачът иска да запази детето, особено ако тя е биологичната майка на детето. Ако бъдещите родители и заместващата се майка подпишат договор, двойката има законно родителско право на детето. Ако споразумението между тях е частен, в предвидените родителите може да не е в състояние да докаже, че сурогатната носи детето си, както и цялата ситуация ще бъде върху съвестта си.

Разбира се, в процеса на сурогатното майчинство има медицински, морални и психологически фактори. Но постепенното им решение и преодоляване – естествен начин да влезе в нашия ежедневен живот на новите технологии, които – в световен мащаб – да помогне на човечеството да съществува и на частно ниво – да бъдат родители, които имат щастието да се запази в ръцете на дългоочакваното и обичан детето.

 

Компенсация за заместители

Макар че сурогатното майчинство е невероятен дар, който една заместваща майка дава на друго семейство, компенсацията, която получава, може да бъде огромна полза за собственото и семейство. Сурогатите използват компенсационните си пакети, за да осигурят на децата си подходящ живот, да започнат бизнес или да реализират мечта за живот. Важен момент в процеса на заместване на майчинството е правното споразумение. Следователно, преди да започнете програмата за сурогатно майчинство, уверете се, че всички документи са написани в правилната форма. Крайната цена трябва да бъде обявена незабавно, а в бъдеще ще има огромни допълнителни плащания. Що се отнася до цените на клиниката BioTexCom, можете да ги намерите в раздела „Нашите услуги“.