Екип от учени от Масачузетс отбеляза, че антимускулният хормон (AMH) може да предотврати увреждането на яйчниците, причинено от химиотерапията.

Предклиничните проучвания при мишки показват, че този хормон спира процеса на узряване на яйцеклетките в яйчниковите фоликули. Това свойство не е само по себе си отваряне, но употребата на антимолерния хормон за запазване на фоликулите по време на химиотерапията все още е неизследвана опция. Химиотерапията изцежда яйчниците, стимулиращи тези основни фоликули. Интубацията на хормоните срещу muller може да причини фоликули през зимата по време на лечението. Тъй като процесът е обратим, тези фоликули възобновяват естественото си развитие след химиотерапия. Алтернатива на замразяването на яйца, което изисква по-внимателно проучване.

В Тексас екипът на Брайън Херман показа, че инжекциите на гранулоцитни колонии стимулиращи фактори (G-CSF) могат да предотвратят загуба на мъжки плодовитост след химиотерапия или лъчева терапия. Тази молекула е използвана досега за предотвратяване на инфекциите при тези пациенти, тъй като стимулира имунната система. Учените са показали, че също стимулират производството на нови стволови клетки от сперма. „Това предполага, че G-CSF може да се използва като ретроспективно лечение за възстановяване на плодовитостта“, заключават те. Брайън Херман, който следва изследването, вярва, че това може да бъде „творческо решение“